FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Svatopluk Plíšek

29.5.2015 14:45   Dominik Kadlec  

Jedna z opor kategorie U14 chce zlepšit hru levou nohou a zlomit svou mysl, když se nedaří.

Sváťo, řekni nám, co pro tebe fotbal znamená?
Fotbal pro mě znamená všechno! Kdybych teď z nějakého důvodů musel s fotbalem skončit, tak by to pro mě byla hodně velká rána. Odmalička fotbal sleduji a moc pro mě znamená. Je to geniální sport a každou minutu na hřišti si maximálně užívám!

FC Čechie Uhříněves - FC Tempo Praha 3:3 FC Čechie Uhříněves - FC Tempo Praha 3:3
V kolika letech jsi začal s fotbalem, a jak jsi se k němu dostal?
Bylo mi šest let a často jsem si s míčem hrál. A jednou s jedním kamarádem jsme si řekli, že to půjdeme zkusit, a tak to nějak začalo.

Jaká je tvá dosavadní kariéra?
V šesti letech jsem začal v Točné, kde jsem působil asi dva roky a pak si mě vyhlédla Dukla. V Dukle jsem pobyl tak rok a půl a pak si mě vyhlédla Bohemka. V Bohemce jsem nějakou dobu působil a začal do toho dělat druhý sport, a jelikož jsem to oboje nestíhal a Bohemka zabírala hodně času, tak jsem dělal druhý sport a šel zpátky do Točné, kde jsem měl tréninky jenom dvakrát týdně. A jednou jsme hráli na Dukle a Jiří Janeček mi říkal, že jde trénovat kluky do Tempa a nabídl mi, jestli to tam s ním nechci jít vyzkoušet. Vyšlo to a teď jsem tady v Tempu a jsem za to moc rád! Na Tempu je to super, rád sem chodím a baví mě to tu!

Který sport jsi tedy dělal kromě fotbalu?
Ten druhý sport bylo karate. A s tím jsem hned po příchodu do Tempa skončil a zase se začal plně věnovat fotbalu.

Jaké jsou tvé největší dosavadní úspěchy a nejhezčí fotbalové momenty?
Tak vzhledem k mému věku moc úspěchů, kterými by se dalo chlubit, není. Jediný prozatímní úspěch je asi to 2. místo v základní části žákovské ligy. Těch momentů taky příliš není a kdybych měl něco vybrat, tak asi když jsem nastoupil v Karlových Varech za starší kluky a dal jsem dva góly, oba z přímáku a vyhrálo se 2:0. To je asi zatím můj krásný moment.

Máš nějaký předzápasový rituál?
Tak rituálů je víc, ale z těch hlavních bych vybral asi tyto. Doma mám plyšáka fotbalový míč a ten si vždy na noc před zápasem dám k nohám na postel s pocitem, že mi to díky němu jde lépe a zdokonaluje se tím technika. A druhý rituál je, že si vždy doma před zápasem sednu a poslouchám písničky a přehrávám si v hlavě několik fotbalových momentů najednou a soustředím se na své úkoly v zápase.

V čem si myslíš, že na hřišti vyčníváš nad ostatními? A co naopak potřebuješ zlepšit?
Myslím, že tak jediný větší rozdíl v čem vyčnívám na hřišti, je moje výška. Ne, tak myslím, že to především je moje technika, přehled o hře a její čtení a také to, že na kluky dost mluvím. Ale to nejhlavnější je, že se na tréninku snažím makat a odevzdat maximum a v zápasech se mi to potom vrací. Zlepšit bych měl určitě odhad na balón, hraní slabší levou nohou a psychiku, když se třeba prohrává nebo se nedaří. Ale na tom všem se dá pracovat a já na tom pracovat chci a budu a věřím, že jednou si to všechno nějak sedne tak, jak má.

Na kterém místě v sestavě hraješ nejraději a kde si myslíš, že jsi nejprospěšnější pro tým?
Nejraději hraji na středním defenzivním záložníkovi a myslím si, že tam jsem i nejprospěšnější.

Kdo je v týmu tvůj největší parťák? S kým chodíš nejčastěji do dvojice na tréninku?
Největších parťáků mám v našem týmu pět a to: Adama Vlasáka, Štěpána Sedláře, Jáchyma Jalůvku, Adama Andelta a Frantu Hobzíka. Se všemi pěti se dá skvěle pokecat, je s nimi sranda a hlavně máme podobné zájmy. A do dvojice nejčastěji chodím asi se Štěpou a s Adamem Vlasákem.

V základní části ligové soutěže jste skončili na velmi dobrém 2. místě, čím si myslíš, že to bylo?
Tak hlavně naším skvělým kolektivem, který nám musel a musí každý závidět! Dokonce si i s velkým přesvědčením myslím, že máme nejlepší kolektiv v České republice vůbec. A taky skvěle odvedenou tvrdou prací našich trenérů, kteří nás v novém roce skvěle připravili na celé jaro a dokázali nás motivovat.

FC Tempo Praha - SK Kladno 6:10 FC Tempo Praha - SK Kladno 6:10
Jaký je váš trenér Lukas?
Tak to je dobrá otázka. Lukas je určitě skvělý trenér. Je to nejlepší trenér, kterého jsem za těch osm let mohl potkat. Někdy, docela často, má svoje "nálady", ale já se mu nedivím, má to s námi těžké, což si s kluky uvědomujeme. Je to i skvělý člověk a všichni ho máme rádi a myslím, že nic lepšího nás na Tempu potkat nemohlo.

Co vám trenér nejčastěji říká na tréninku nebo před zápasem?
Ať ho neštveme a ať makáme.

Sleduješ výkony a výsledky tempáckého áčka?
Ano, sleduji.

Jak vidíš svojí fotbalovou budoucnost?
Zatím nijak. To ti lépe můžu říct třeba tak za rok. Ale určitě bych u fotbalu chtěl zůstat co nejdéle. Musí se makat a pracovat a třeba se někdy něco může povést.


Otázka týdne:
Tomáš Slany se ptá vedení klubu: Jak to vypadá s úpravami areálu, o kterých se nedávno mluvilo (stěna, workout, umt za spodním hřištěm), jestli už jsou nějaké reálné termíny, kdy se na ně můžeme těšit?

Libor Koubek, člen vedení klubu: Možná jste si všimli, že úpravy už začaly. Nainstalována už je nová horolezecká stěna, kruhy, tyče na šplhání a v příštím týdnu se bude instalovat workout, který už dorazil, nyní se musí jen uchytit do země a zabetonovat. Pak se teprve může položit umělka za spodním hřištěm. Novinkou je i to, od pondělí už se bude trénovat i na Policejní akademii, se kterou byla dotažena dlouhodobější smlouva. A chystáme i další překvapení a vylepšení.

Osoby:

Svatopluk Plíšek

Tagy:

    Rozhovor týdne