FC Tempo Praha

Trenér Koller na divizi nemyslí

30.11.2010 16:26   www.fotbalpraha.cz  

Tempo stále překvapuje přebor, během podzimu získalo 29 bodů a drží druhou pozici, na postup ale kouč Koller nemyslí.

Výrazně nad plán se na podzim dařilo fotbalistům Tempa. Nováček soutěže prožil báječný úvod sezony a pět výher v řadě. Ve druhé třetině se sice trochu trápil, ale závěr zvládl opět vítězně. V součtu to znamená, že tým trenéra Libora Kollera přezimuje na vynikajícím druhém místě, jen bod za vedoucí Aritmou. "Že přezimujeme druzí, to je i pro mě překvapení. Věděl jsem, že budeme hrát v první polovině, ale tohle se asi nečekalo," přiznává Koller.

Druhé místo po podzimu je pro nováčka soutěže trochu jako sen, souhlasíte?
Samozřejmě, že je to pro kluky docela úspěch. Ale po tom, co jsme postoupili z I. A třídy, kdy jsme sehráli dobré zápasy a ve své skupině zvítězili s přehledem, jsem očekával, že si v přeboru povedeme dobře.

Co přesně jste očekával?
Kalkuloval jsem se ziskem okolo 20 bodů, což podle mých odhadů mělo stačit na umístění někde kolem osmé pozice. Nakonec máme bodů 29, ale vzhledem k tomu, co jsme předváděli v jednotlivých utkáních, tak ty body tomu odpovídají.

Kdy jste začal věřit, že můžete zakončit první polovinu soutěže "na bedně"?
Už před přeborem jsem říkal, že máme velmi dobrý los a jestli zvládneme prvních šest kol dobře, budeme nahoře. Pět kol a pět výher, to bylo excelentní, tím jsme se odpíchli. Druhá třetina soutěže nám sice moc nevyšla, ale pořád jsme se drželi na dostřel nejlepším, protože soutěž je opravdu hodně vyrovnaná. Závěr jsme zvládli dobře a jsme na druhém místě. Bodů máme dost, ale pro mě je na prvním místě předvedená hra. Co jsme si řekli, to jsme proti všem mančaftům odehráli, tedy až na Meteor B. To byl zápas blbec, kdy jsme si dali vlastní gól a i další dva byly polovlastní. Tam jsme si to vyžrali až do dna.

Tahle porážka se vůbec nečekala: Meteor B byl na tom v tabulce bídně, navíc jste doma dva roky neprohráli. Podcenili jste soupeře?
Vůbec ne, spíš se od nás očekávala stoprocentní výhra, že je přejedeme, ale soupeř neměl co ztratit. Hrál u nás velmi dobře, my jsme na něj nenašli žádný recept. Měli jsme špatný den, vůbec jsme si nenahráli. Meteor B u nás zaslouženě vyhrál. Ale to, jak se u nás prezentoval, vůbec neodpovídalo jeho postavení v tabulce.

Mrzí vás hodně, že jste přišli po dvou letech o domácí neporazitelnost?
Že by mě to nějak hodně a zásadně mrzelo, to ne, ale je jasné, že pro kluky byla vzpruha, když doma dva roky neprohráli. Jednou to ale přijít muselo.

Přesto máte společně s ČAFC nejméně porážek v soutěži – jen dvě.
Na tohle se hodně dívám, já i ostatní. Prohrát jako nováček dvakrát z patnácti zápasů je velmi dobré. Padli jsme ještě na Dukle. Tam to bylo výborné utkání a prohrát jsme neměli. Jenže když nedáte gól, tak nemůžete myslet na výhru (Tempo prohrálo 0:1). Hezký zápas, velmi kvalitní soupeř, taková porážka se bere.

S týmem ČAFC vás spojuje také výborná defenziva. Vy jste dostali jen o gól víc, přesně 14 branek, a v tomhle ohledu jste rovněž nejlepší v přeboru.
Myslím si, že ve hře dozadu jsme v přeboru opravdu jedni z nejlepších, dopředu už je to ale takový průměr. Jsme druzí v tabulce a gólů bychom měli mít víc než 24. Šance si vytváříme, ale kdybychom jich proměnili aspoň 70 procent, tak jsme dnes za třiceti góly a je to lepší.

Budete v zimě shánět útočníka?
Konkurence je zdravá věc, někoho vyhlédnutého máme, uvidíme, jestli ten dotyčný k nám bude chtít. Když má člověk jisté místo, trochu zleniví. Je lepší, když na něj někdo tlačí. Ten kluk, co o něj stojíme, hraje na úrovni přeboru, žádná posila z vyšších soutěží.

I když se vám docela rozstřílel starší z bratrů Hurků Josef. Má sedm zásahů, může se on stát vaším kanonýrem, i když to není klasický útočník, protože hrával spíš v záloze?
Klidně může dát dost gólů. On sice není klasický útočník, že by někoho přehrával v poli, ale je to hráč do vápna. Tam se musí pohybovat, číhat, být chytrý, pak bude dávat góly.

Ještě bych se vrátil k tomu horšímu období uprostřed podzimu. Neříkal jste si v tu chvíli, že se asi definitivně začínáte propadat tabulkou?
To ne. Nic jsme nepodcenili, kluci se i po těch pěti výhrách snažili stejně. Jenže přišla domácí remíza s Loko Vltavín B, pak opět remíza na Čafce, která vyrovnávala v 96. minutě. Tam nás to trochu položilo psychicky. Následoval domácí zápas s Aritmou, v němž jsme bod získali, protože soupeř u nás zahrál velmi dobře, nedal penaltu. To jsme byli horším týmem. Jinak jsme ty zápasy nehráli špatně, ale nedostávali jsme se do těch brankových situací jako prvních pět kol. Pořád  jsem klukům říkal, že musíme být trpěliví, že se do koncovky musíme víc cpát. Pracovali jsme na tom a přišlo to.

Měl tým za takhle dobré umístění slíbenou nějakou odměnu?
Odměna asi nějaká bude, ale před soutěží nebylo slíbeného nic. Že bych třeba klukům něco odpustil v zimě? Nic takového. Zimní příprava je velmi důležité období, chceme se na jaro dobře připravit, stejně jako jsme se připravili na I. A třídu. Žádné úlevy u mě nepřipadají v úvahu. To dám spíš klukům něco do kasy, nebo jim něco koupím. Před sezonou se všichni divili, když jsem prohlásil, že chci hrát do pátého místa. Spíš si ze mě dělali srandu, ale já jsem svému týmu věřil. Vím, co v hráčích je a co se z nich dá dostat. Když budou pořád pracovat na sto procent, tak do toho pátého místa skončíme v klidu.

Historickým maximem Tempa je 4. místo ze sezony 2005/06 a 52 bodů. Láká vás tenhle výkon překonat?
Jsme dobře nastartovaní, chtěli bychom tohle historické maximum atakovat, ale prvořadý cíl to pro nás není. Chceme hrát tak, abychom dělali body a Tempo někam dostali – aby hrálo pravidelně přebor a nemělo starosti s tím, že by bylo ohrožené sestupem.

Napadlo vás vůbec někdy, že byste mohli hrát o záchranu?
Vůbec ne. Několik zápasů přeboru jsem viděl už když jsme hráli I. A třídu a nenapadlo mě, že bychom se měli plácat někde dole. Kluci mají na víc, to vím.

Pořád tedy platí umístění mezi první pětkou? Teď jste jen bod o postupového místa a divize...
Od divize... (směje se) Když se podívám na přebor, tak z něj v současné době na divizi nemá nikdo. Možná Dukla B, když budou chodit kluci z áčka. Koukněte se na Zličín, který postoupil v minulé sezoně, kdy byl přebor velmi vyrovnaný a rozhodlo se až v posledním kole. Teď nemá v divizi ani bod. V přeboru musí být jeden tým, který ho bude ovládat, bude top a přehraje ostatní soupeře, což tady v minulém ani tom současném ročníku nebylo. Jedině ta Dukla by na divizi měla, protože na to má podmínky. Navíc přebor není adekvátní soutěží pro béčko, když áčko bojuje o postup do ligy.

Takže je ještě čas na spojení Tempo a divize?
Teď je prvořadé, aby se tady rok co rok hrál přebor. V budoucnu, v nějakém vzdáleném horizontu, o tom možná můžeme uvažovat, ale v následujících třech, čtyřech letech to podle mého názoru nepřipadá v úvahu.

Osoby:

Libor Koller