FC Tempo Praha

Tempo je pro mě velká výzva, říká Vanko

21.12.2015 21:20   www.fotbalpraha.cz  

Nový trenér A týmu dá v zimě šanci všem hráčům, aby ukázali chuť pracovat pro tým.

Fotbalové soutěže v Praze sice mají pro letošek dávno dohráno, ale pořád se něco děje. Poslední novinku ohlásilo Tempo, kde po letech končí v pozici hlavního trenéra exligista Libor Koller. Osmý tým B skupiny I. A třídy převzal před zimní pauzou Petr Vanko, jenž dosud vedl mládežnické výběry ve vršovických Bohemians. "Nabídka z Tempa je pro mě velká výzva,“ říká 29letý Vanko.

Po skončení podzimu nic nenasvědčovalo tomu, že se na Lhotce budou měnit trenéři. Jak jste se nakonec dostal do Tempa?
Trénoval jsem mládežnické týmy v Bohemce, ale po vzájemné dohodě jsme se rozešli. A prakticky na den mi to sedlo s nabídkou od Tempa, kde se vedení klubu rozhodlo udělat změnu. Já na tu nabídku kývl. S trenérem béčka Petrem Dedkem jsem se znal, byl jsem párkrát na tréninku rezervy Tempa, takže jsem o prostředí v klubu už něco věděl.

Petr Vanko Petr Vanko
 Jenže podzim áčku Tempa tolik nevyšel. Nestrašilo vás to, zda kývnout?
Já jsem si po konci v Bohemce nejdříve říkal, že si dám půl roku pauzu. Ale nabídka Tempa mě oslovila. Vím, že třeba v žácích se tady za poslední léta udělal obrovský kus práce. Dlouhodobě se v klubu pracuje dobře s mládeží, takže jsem souhlasil.

Mluvíte o výzvě. Hraje roli i to, že navazujete na práci známého exligisty Libora Kollera?
Jeho trenérskou práci neznám, ale obecně mám k práci všech lidí respekt. A on na Tempu působí hodně dlouho, takže je za ním nějaká práce vidět. Navíc v klubu i dál zůstává u mládeže, je pozitivní, že má chuť dál dělat pro Tempo.

Co všechno už jste v novém klubu stihl?
Teď jsme si zahráli takový zábavný turnaj. Ale hráče z áčka jsem tedy kvůli tomu neobvolával, žádné závěry z téhle akce určitě dělat nebudu. Sejdeme se až na začátku ledna a tam začneme. Všichni hráči budou na stejné startovní čáře. Dám hlavně na svůj vlastní úsudek, nerad dělám nějaké předčasné závěry. A taky budu mít k ruce Petra Dedka, který situaci v klubu dlouhodobě zná a má o všem přehled.

A nekoukali hráči z áčka na to, jak vám to teď na turnaji přímo na hřišti šlo?
S fotbalisty z áčka jsme se jen pozdravili. Nic jsem jim teď neříkal. Určitě na Tempu nejsem od toho, abych někomu něco předváděl na hřišti. Takže ani nevím, jestli mi někdo věnoval nějakou pozornost. To se musíte spíš zeptat těch hráčů…

Viděl jste na podzim nějaké zápasy Tempa? Máte nějaký obrázek, jak na tom tým je?
Sledoval jsem jen nějaké zápasy mládeže. Myšlenka, že bych šel k áčku Tempa, mě ani nenapadla. Ale je to realita, takže se s tím musím popasovat. Samozřejmě se můžu podívat na zápasy z přeboru na videu, ale to je půl roku zpátky, takže to nelze brát jako hlavní zdroj. Spíš se zaměřím na současný stav, podívám se na hráče v akci. Zimní přestávka je dlouhá, bude dost prostoru, aby se všichni hráči předvedli. A ukázali, že mají chuť do práce.

Na konci týdne ještě nebyla dořešena otázka vašeho případného asistenta. Je něco nového?
Zatím ne. Teď jsme se bavili o tom, že by první tým trénoval dohromady s béčkem, takže by mi jako asistent pomáhal určitě Petr Dedek, dál se uvidí.

Občas si trenéři v přeboru i nižších soutěžích stěžují na to, že hráči nemají dobrou tréninkovou morálku, když je brzdí zaměstnání či studium. Jak přísný budete v tomhle směru vy? A měnila se nějak zásadně příprava, kterou chystal váš předchůdce?
Zatím jsme se jen dohodli, že budou tři tréninky v týdnu. S tím, že budeme hrát zimní ligu ve Střešovicích, jsem spokojený. Turnaj dává dost prostoru pro to, abych poznal všechny hráče. Co se týče mého postoje k trénování, to řeknu hráčům v kabině. Jestli jsem přísný, to musí posoudit někdo jiný. Ale moje krédo je jasné: pracovitost je na prvním místě. A bez tréninku hráč nemůže jít do zápasu. Takže, kdo chce hrát, musí chodit trénovat. Na druhou stranu jsou situace, které dokážu pochopit.

Tempo je na osmém místě a nebude se na jaře stresovat bojem o postup. Jaký úkol jste vlastně od vedení klubu po nástupu dostal?
O útoku na vyšší soutěž jsme se bavili v souvislosti s příští sezonou. Teď to vypadá, že už si postup nenechá vzít Dukla Jižní Město (Tempo na lídra ztrácí sedmnáct bodů). Pro mě bude úkolem poznat kluky, někam hru posunout. A jestli někoho zajímá, jaký herní styl budeme předvádět, tak to řeknu takhle: nikdo nechce hrát nudný fotbal. Chci, abychom měli ze zápasů dobrý pocit, ale také to přinášelo výsledky. Co se týče stylu, tak trenér vždycky musí styl napasovat na hráče, které má k dispozici.

A vy už máte jasno, jaké změny budou třeba?
O těch se zatím nemá cenu bavit. Jak jsem říkal, v zimě je tu šance pro všechny hráče. Pár fotbalistů, co by měli zájem hrát za Tempo, už se mi sice ozvalo, ale to nic neznamená. Vím, že Tempo hodně sází na své odchovance a tahle strategie se mi taky hodně líbí. I to mě oslovilo.

Je vám devětadvacet let, čekal bych, že budete sám ještě hrát. Co se stalo, že je z vás trenér?
Fotbal na vyšší úrovni prakticky od devatenácti nehraju, jen se jím bavím. Všechno šlo stíhat i s trénováním na Bohemce. Teď to bude jiné. Tempo je moje první trenérská štace u dospělých, beru ji jako výzvu a těším se na to. A co se týče mého hraní, třeba by to mohlo skončit tak, že si kopnu za béčko Tempa.

Vaše odpovědi zní jistě, je znát, že víte, kam chcete Tempo posunout. Přesto, budete před prvním zápasem na lavičce nervózní?
Do zápasu jdete vždycky s tím, že nechcete prohrát. Na výsledku záleží. A zdravá nervozita, ta k fotbalu patří. A to nejen u hráčů, ale také u trenéra.

Vám může situaci malinko zkomplikovat i to, že se Tempo odhodlalo k rekonstrukci hřiště a může třeba přijít na startu jara o výhodu domácího prostředí. Vnímáte to tak?
Já si myslím, že jde určitě o dobrý krok směrem do budoucna. Pokud se teď bude muset na tři měsíce počkat na domácí prostředí, tak se to časem určitě vyplatí. Co se týče přípravy, tak hřišť je v Praze dostatek. Všechno zvládneme.

Osoby:

Petr Vanko