FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Petr Vanko

24.3.2016 17:44   Dominik Kadlec  

Muži A v sobotu zahájí jarní část sezony zápasem ve Střešovicích.

Jakým způsobem probíhala zimní příprava? Kolikrát mužstvo trénovalo a čemu jste se věnovali?
Příprava probíhala třikrát týdně. Z toho jednou jsme vždy byli na malém hřišti, plus o víkendu jsme hráli přípravné utkání. Vzhledem k výstavbě nové umělé trávy, na kterou se již všichni těšíme, jsme se museli vypořádat s cestováním, ale myslím, že jsme celý program zvládli. Věnovali jsme se zejména průpravným hrám a drobným herním nácvikům.

Jste spokojený s docházkou a přístupem hráčů?
Převážně ano. Dovedu pochopit, že někteří kluci mají rodiny a náročné práce, ale v rámci možností se všichni snažili chodit. Přístup byl od začátku velice dobrý. Cítím z týmu chuť dokázat, že fotbal hrát umíme a patříme trochu výš, než kde se v tabulce nacházíme. V závěru nás trochu přibrzdila zranění a nemoci, tak se i sám nechám překvapit, v jakém stavu nastoupíme v prvním mistrovském zápase.

Změnil jste něco proti zaběhlým zvyklostem v týmu?
To nedokážu posoudit, protože jsem u minulého období nebyl, takže složitá otázka, na kterou nedokážu odpověď.

Jakým způsobem bude fungovat spolupráce s B týmem?
Zatím si myslím, že spolupráce obou týmů je ku prospěchu a věřím tomu, že všichni si začínají postupně uvědomovat, že na Tempu chceme táhnout všichni za jeden provaz a je jedno, jestli zrovna jeden zápas nastoupím za béčko, protože další týden mám znovu šanci nastoupit za áčko. Myslím, že dobře funguje i spolupráce s U19, a to jak s Vaškem Nechvílou - trenérem, tak i s dorostenci.

Zimní turnaj ve Střešovicích jste vyhráli, co vám tyto zápasy o týmu vypověděly?
Vítězství v turnaji mě samozřejmě potěšilo a věřím tomu, že i kluky v kabině. Je to povzbuzující, na druhou stranu do jarní sezóny to nevypovídá vůbec nic. Pro mě je důležité vědět, že kluci jsou schopni hrát způsobem, který jsme si řekli a nemusíme tak slevovat z nároků vytyčených před sezónou. Proto rozhodně nebudou existovat omluvy pro zápasy typu Střešovice A, který jsme absolutně nezvládli.

Co od týmu na jaře očekáváte? Jaká je jeho síla? S jakým cílem do jara jdete, kromě stálého poznávání hráčů?
Na jaře očekávám konkurenční boj o základní sestavu. Nebojím se říct, že pokud budeme všichni zdraví, tak máme okruh cca 16 hráčů, kteří do základní sestavy mohou naskočit a je na každém, kolik minut si vybojuje. Silné stránky ukáže až jarní sezóna a teď bych o nich nerad mluvil. Každopádně doufám, že nějaké plus ve své hře najdeme. Cílem je posunout se v tabulce výše a hrát náročně s míčem i bez míče po celých 90 minut.

13.Tempácký ples 13.Tempácký ples
 Jaké změny proběhly přes zimu v hráčském kádru?
Změn proběhlo minimum. Do týmu přišli Franta Barták ze Stodůlek a Milan Bialek z Motorletu. Věřím tomu, že nám pomůžou. 

Neuvažovali jste i vzhledem k budoucím ambicím o větším doplnění kádru?
Na Tempu se mi líbí filozofie stavět na odchovancích a i z toho důvodu bych chtěl dát příležitost všem, co tu jsou. Rozhodně cílem mého příchodu nebylo postavit nový tým, ale stavět na tom, co tu už je. Věřím, že je tady dost kvalitních hráčů, kteří to budou chtít nejen během jara dokázat. Když zjistíme, že tomu tak není, tak si sedneme nad dalšími variantami, ale věřím tomu, že taková situace nenastane. Co se týče ambicí, tak rozhodně chceme být výše, ale zase jsme nohama pevně na zemi a moc dobře víme, že za dva roky v divizi lusknutím prstů nebudeme. Je před námi ještě hodně práce.

Působil jste u mládeže v Bohemians, jak si stojí naši hráči kvalitou v porovnání třeba s dorostenci Bohemians?
Tento příměr je trochu míchání jablek s hruškami. Předně bych chtěl říct, že je mi velmi sympatická filozofie klubu – práce s odchovanci, se zázemím, úcta k lidem v klubu. Velmi mile mě překvapilo i interní vzdělávání vlastních trenérů, hráčská základna i zdravé ambice. Teď je jen na nás, abychom dokázali přiblížit i dorostence do vyšších soutěží, protože si myslím, že tam patří. Upřímně řečeno se do srovnání s Bohemkou nechci příliš pouštět, protože vzhledem k posledním zkušenostem bych asi nebyl objektivní.

SK Slovan Kunratice - FC Tempo Praha 3:4 SK Slovan Kunratice - FC Tempo Praha 3:4
 Dokážete už teď říct, v čem je odlišné působení u mládeže a u dospělých?
Největší rozdíl je v tom, že dospělí nechodí (většinou kromě dorostenců a vysokoškoláků) do školy, takže je trochu komplikované vzhledem k práci (a přednáškám) stíhat tréninky. Každopádně vidím tam spíše víc podobností než odlišností. Mám ke každému hráči respekt, že věnuje svůj volný čas Tempu. Mojí prací je, abych vytvořil takové prostředí, aby kluci chtěli na tréninky chodit – což je podle mě stejné u mládeže i u dospělých.

Pozval byste fanoušky na první utkání ve Střešovicích? Asi ano, na co by to bylo?
Jak říkáš, tak asi no:-). Asi nebudeme hrát jako Bayern, ale věřím tomu, že naším rukopisem bude poctivý výkon od první do poslední minuty a nic nevypustíme. A věřím tomu, že si fanoušek zažije i nějakou tu fotbalovou radost při oslavě gólu nebo pohledné akce.

Zápasy:

SK Střešovice 1911 B - FC Tempo Praha 3:4 (3:2)

Osoby:

Petr Vanko