FC Tempo Praha

Tempo je v cíli, těší se na přebor

14.6.2017 13:43   www.fotbalpraha.cz  

Nechceme vyhlašovat, že skončíme na pátém nebo osmém místě, ale věříme, že to kluci zvládnou, tvrdí trenér Petr Vanko.

Čekalo se, že to bude bitva do posledního kola. Fotbalisté Tempa ale mají už před posledním utkáním sezony jasno: vyhráli suverénně na hřišti rezervy ČAFC 4:0 a vracejí se do nejvyšší pražské soutěže. Před Střešovicemi mají v B skupině I.A třídy nedostižný šestibodový náskok. "Velká úleva," řekl Petr Vanko, trenér úspěšného týmu ze Lhotky.

Jste rád, že tým nemusí čekat na definitivu do posledního kola?
Těší mě hlavně to, že jsme splnili náš cíl. Na jednu stranu jsem samozřejmě rád, že nemusíme čekat do posledního kola. Ten postup jsme brali jako závazek, dali jsme si úkol a je hotovo. Na druhou stranu, kdybychom postup potvrdili až za týden, tak by to chutnalo pořád stejně.

ČAFC Praha B - FC Tempo Praha 0:4 ČAFC Praha B - FC Tempo Praha 0:4
 Říká se, že udělat poslední krok bývá těžké. Váš tým ho ale zvládl jasně. Jak náročné to utkání bylo?
Při vší úctě a respektu k soupeři musím přiznat, že už jsme hráli daleko těžší zápasy. Nevzpomínám si totiž na okamžik, že by soupeř více než jednou přešel výrazněji polovinu hřiště.

Teď už to můžete prozradit: čekal jste takovou dominanci Tempa v soutěži?
Ztratili jsme za celou dobu jen třikrát. Ale tak jednoduché to nebylo. Odehráli jsme spoustu těžkých zápasů, které se nám povedlo rozhodnout až v samotném závěru utkání. Lehkost tam mnohdy chyběla, ale dokázali jsme potřebné body udělat.

Na jaře jste vlastně prohráli jen jednou – s Podolím. Mrzí vás to?
Musím říct, že Podolí byl jediný zápas, který jsem neviděl. Byl jsem zdravotně indisponovaný, byl jsem v nemocnici. Jinak jsme to ale všechno zvládli a já musím za tu sezonu všechny kluky jen a jen pochválit.

Vypadá to, že se Tempu povedla zúročit dlouhodobá práce s mladými hráči. Cítíte to tak?
Myslím si, že právě šíře kádru mohla být tím rozhodujícím faktorem. Samozřejmě na hráče doléhala únava, nemoci, měli jsme zraněné hráče, ale vždycky jsme měli na lavičce kvalitativně adekvátní náhradu. Naskočili kluci, co dokázali ty díry zalepit. Nejtěžší situace byla asi v utkání ve Slivenci, kdy nás bylo jedenáct a na lavičce byli dva kluci z béčka a dorostenec. Ale i tam se to povedlo zvládnout.

To zní jako pohádka, že jste bez problémů nahradili třeba pět absencí v sestavě...
Když máte takhle široký kádr, tak je to na jednu stranu samozřejmě výhoda. Ten postup je pak odměnou pro všechny, za ten přístup, jak kluci přistupují k tréninku, k zápasům. Odměna je to vlastně pro celé Tempo, kde se skvěle pracuje s mládeží. Trénovali jsme třikrát v týdnu, kluci všechno odmakali. Pak se to trenérovi staví dobře, když má na tréninku sedmnáct lidí a ne třeba čtyři... Složitější je to v tom, že když pak přijde zápas, tak musíte posadit na lavičku kluky, co by si také zasloužili hrát. A vy je posadíte s vědomím, že všude jinde by hráli.

Tak jejich šance přijde aspoň v posledním kole, když už je hotovo?
Samozřejmě, že někteří hráči dostanou volno, nebudeme to poslední kolo nějak hrotit. Pochopitelně ale budeme chtít i ten poslední zápas vyhrát. Je mi jasné, že nastavení v hlavách hráčů už může být trochu jiné. A co se týče změn v sestavě: já jsem se už během jara snažil dávat prostor všem klukům z kádru, takže tady to bude jen pokračování toho, co jsem dělal.

ČAFC Praha B - FC Tempo Praha 0:4 ČAFC Praha B - FC Tempo Praha 0:4
 Snesly už podle vás výkony Tempa přeborové měřítko?
To ukáže až samotná soutěž. My jsme se v přípravě i během poháru utkali s některými celky z přeboru a neztratili jsme se. Realita se ukáže v nové sezoně. Naší velkou devizou byla defenziva, dostali jsme jen 22 branek, to je skvělé číslo. Největší předností pak byla tvořivost a volnost. Určitě jsme nepředváděli nějakou destrukci, nebo nakopávání na náhodu. Dovolím si říct, že jsme hráli moderní, dynamický fotbal a i kondičně jsme na tom byli dobře.

Takže nebudete v tréninku tlačit na pilu?
Myslíte, jestli budeme trénovat víc? My jsme se připravovali třikrát v týdnu a když došlo na konfrontaci s přeborovými celky, tak jsme nijak nezaostávali.

A co nějaké oživení kádru? Bude Tempo posilovat?
S vedením myslíme na posily prakticky pořád, bavíme se o tom, že by nějaké okysličení týmu bylo třeba. Ale to se bavíme o dvou, nebo třech jménech. Jinak si zaslouží zahrát přebor naši kluci. Když se podíváte na kádr, tak jsou tam odchovanci Tempa, nebo hráči, co mají k našemu klubu dlouhodobý vztah. Na tom Tempo staví.

Takže se žádný vysloužilý hráč z ligy kupovat nebude?
Ne. Určitě nebudeme stavět nový tým, vybudovalo se tady mladé mužstvo, které má svoji kvalitu. My nechceme vyhlašovat, že skončíme na pátém nebo osmém místě, ale věříme, že to kluci zvládnou.

Stává se, že nováčci nahlédnou do přeboru a po roce se zase vrací níž. Věříte tedy, že návštěva Tempa v přeboru bude trvat delší čas?
Všechno, co se na Tempu dělá a buduje, tak je to s výhledem na delší období. Určitě to není tak, že teď všechno překopeme, protože jsme něco uhráli a začneme od nuly. Na Tempu se pracuje s vizí do budoucna. Samozřejmě máme z přeboru respekt. Naše mladé kluky tam čekají kvalitní soupeři a určitě se musíme na přebor dobře připravit, abychom obstáli.

Jak budou vypadat oslavy? Máte na Lhotce nebo na jiném místě v Praze připravený nějaký speciální rituál spojený s úspěchy?
No, Václavské náměstí pronajaté nemáme, ale všichni postup oslavíme, užijeme si to. Ať už teď po výhře na ČAFC nebo po posledním kole.

Zápasy:

ČAFC Praha B - FC Tempo Praha 0:4 (0:1)

Osoby:

Petr Vanko

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:93)