FC Tempo Praha

Muži B: Nechvíla jako Schettino

21.9.2017 12:26   Jiří Hron  

Bohužel oba kapitáni opustili loď mezi prvními.

V každém týmu se přes léto řeší plány a očekávání do nadcházející sezóny. Benfika byla pod velkým tlakem, když po vydařeném loňském ročníku přicházeli více či méně ambiciózní plány na vyrovnání, nebo ještě lépe vylepšení loňských úspěchů. Navíc z ostatních táborů přicházely signály o sebevědomí a odhodlanosti soupeřů. Tým, který k nám sestoupil, se dušoval o rychlém návratu zpět do I.A třídy, šéf, trenér a hráč v jedné osobě jiného soupeře pak v rozhovoru pro server fotbalpraha.cz dokonce prohlašoval, že by šel hned do přeboru a odtajnil i sen hrát divizi!

FC Tempo Praha B - FC Háje JM B 5:0 FC Tempo Praha B - FC Háje JM B 5:0
Zato nás potkala série katastrof. Valy zdražil, ale do hospody mu stále chodí lidi, takže nemá na fotbal čas, Petr otevřel občanský průkaz na stránce s datem narození, Pepa Klouda přestal běhat a vrátil se k fotbalu a Jindra ještě nepochopil, že po druhé žluté následuje (téměř vždy) červená. Vzhledem k těmto okolnostem a proto, že náš tým je směskou mladých, sice šikovných, ale nezkušených teenagerů, čtyřicátníků a stárnoucích invalidů, přijali jsme v kabině s nadšením informaci, že nás do nové sezony posílí legendární Zmizík. Tak jako pro chlapce v reklamě byla jasnou volbou pekařina, v kabině se tak dá popsat volba kapitána.

Řekne se, že takový kapitán, to je člověk, který musí mít akorát dostatečně široké nadloktí, aby mu páska nesjížděla z ruky. Jenže málokdo třeba ví, že právě gramotnost kapitánů byla hlavním důvodem zavedení elektronických zápisů, dříve se totiž kapitán ještě musel umět podepsat. Nejdůležitější rolí je ale zodpovědnost za tým. Mladé usměrnit, staré zpacifikovat, trenérovi poradit a pochválit sám sebe. V tom posledním je Jirka Nechvíla mistr, ostatně svědčí o tom jeho přezdívka Pochva, což, jak se většina lidí domnívá, nevyjadřuje jeho úspěšnost u žen, především servírek U Krychle. Ale zpátky k funkci kapitána. Již odnepaměti je kapitán leaderem, vzorem pro ostatní, duší a motorem kolektivu, ať už na moři nebo zeleném pažitu. Třeba právě v námořní dopravě jsou jeho práva a povinnosti vymezena Zákonem o námořní plavbě (Zákon č. 61/2000 Sb.). Proto byl kapitán vždy respektován a chován v nejvyšší úctě, neboť titul jeho funkce je synonymem cti, zodpovědnosti a odvahy.

Všichni jistě známe legendy o hrdinných kapitánech lodí, jako byl Horácio Nelson nebo Francis Drake, já bych zde zmínil jinou legendu z dnešní doby, kterou je Francesco Schettino (čti sketíno). Ano, je to ten proslulý mořeplavec, velitel plavidla Costa Concordia, kterou dokázal potopit takovým způsobem, že polovina lodi se nepotopila, zemřelo 32 lidí a kapitán Schettino dostál svého jména a opustil loď 3 hodiny před jejím definitivním potopením. Jak všichni víme, kapitán je povinen opustit plavidlo jako poslední (§ 38, odst. 2)). Zajímavé také je, že soud mu vyměřil trest na 16 let a zákaz velet lodi na 5 roků.

Ano, je to tak, i Benfika se potápí. Stačí se podívat na statistiky posledního zápasu. Sice výhra 5:0, ale Žalud 1+0 kanadských bodů, Gronych 0+0 karet, Klouda jel do Ústí před Budějovice, Hamada u pokutového kopu neví, jakou nohou kope (on tvrdí, že akorát nevěděl, kde je značka penalty, protože jí nikdy nekopal) a Slavíček přijde pouze s jednou berlí!!! Správná chvíle pro kapitána, pozvednout tým, jít příkladem, zavelet ke zteči! Že jo, Jirko? Jirkóóó? No jo, viděl ho někdo? Jako kdyby to byl Honza Míka, tak to není divný, ale kapitán? Prý mu něco bylo a pak něco měl, tak to s tréninkama nedopadlo, ale na zápas se přišel podívat… a zachoval se jako Schettino, nejdříve se stavil na baru a když viděl, že se loď potápí, oznámil, že si „odskočí do mekáče“ a odjel taxíkem zřejmě na ostrov Giglio.

A já se ptám, vrátí se a povede nás do dalších bitev jako Nelson? Nebo dostojí svého jména jako sketa Schettini, přesněji v případě Nechvíly, byl kapitánem na chvíli?

Zápasy:

FC Tempo Praha B - FC Háje Jižní Město B 5:0 (2:0)

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:50)