FC Tempo Praha

Muži B: Na svatého Jiří...

25.4.2022 22:37   Josef Klouda  

Benfika suverénním výkonem zdolala notně posílenou rezervu Meteoru 5:0.

Jirka Hron bude tento týden stěhovat Brno a Jirka Žalud má ze zápasu, který jsme vyhráli 5:0, odehraných 62 minut, jeden gól a dvě asistence. Tolik k zápasu.

Sv. Jiří. Patron Anglie (a mnoha dalších zemí), vojáků a skautů, se narodil někdy kolem roku 270 n. l. do křesťanské rodiny na území dnešního Turecka. Jeho otec byl důstojníkem v římské armádě, a proto i on tíhnul k životu na frontě. Ihned po dosažení plnoletosti do armády vstoupil a podle dostupných pramenů byl velmi dobrým vojákem. V roce 303 n. l. římský císař Dioklecián vydal edikty, které umožnily pronásledování křesťanů v celé Římské říši. Sv. Jiří dostal rozkaz k perzekucím na křesťanech, které prováděla římská armáda. Místo toho se však přiznal ke své víře a kritizoval císařův výnos. Toto chování císař považoval za zradu a nařídil nejdříve jeho trýznivé mučení a následně popravu stětím, která proběhla 23. dubna v roce 303 n. l.¨

Ve většině křesťanského světa svátek sv. Jiří připadá právě na den jeho mučednické smrti. U nás je svátek posunut na 24. 4. kvůli kolizi s jiným svatým, který je z hlediska významu pro české věřící důležitější. Tím je sv. Vojtěch. Pražský biskup, který byl 23. dubna roku 997 v při své misionářské cestě Prusku zadržen za údajné vniknutí na pohanské posvátné místo, které bylo křesťanským kněžím zapovězeno. Po krátkém výslechu byl sv. Vojtěch rituálně zavražděn. Ačkoliv je svatý Vojtěch v českých zemích u křesťanů populárnější, sv. Jiří je zase známější mezi ateisty. Snad každý zná rčení, že na svatého Jiří vylézají hadi a štíři.  Jak že to tedy měl sv. Jiří s těmi draky? Oficiálně nám církev říká, že sv. Jiří sedí na koni s kopím, kterým probodává dračí nestvůru. Tento příběh se odehrál v Libyi, kde jedno z měst terorizoval drak. Usadil se u jediného pramene vody a požadoval oběti, aby se lidé mohli napít. Nejprve mu stačily ovce, ale později se mu zachtělo mladých panen. Jednou los padl i na královskou dceru. Když mladá princezna u pramene čekala na svůj konec v dračích spárech, objevil se sv. Jiří a draka zlikvidoval.

Jak už to bývá, pravda je trochu jinde. Když jsem před časem pobýval v mnišském semináři ve Vatikánu, měl jsem možnost dostat se do tamních archivů. Původně jsem hledal informace o sv. Ludmile, ale špatně jsem v třetím podzemním podlaží odbočil a dostal jsem se právě ke spisu o sv. Jiřím. Kromě informací, které jsou veřejně známé a které církev "pustila ven", je zde také popsaný právě jeho boj s draky.

Sv. Jiří bytostně nenáviděl veškeré plazy. Viděl v nich satana. Proto vždy když měl možnost nějakého hada nebo spíše ještěrku zabít, tak neváhal. Jeho boj s drakem tedy není ničím jiným než prachsprostým zabíjením nevinných zvířat. 

Zápasy:

FC Tempo Praha B - FK Meteor Praha VIII B 5:0 (2:0)