FC Tempo Praha

U10: Hodnocení sezony

11.7.2022 10:34   redakce  

V soutěži dost utkání nesplňovalo kritéria obtížnosti, proto jsme si domlouvali přátelské zápasy a na jaře jsme se v rámci přípravek domlouvali i na posunutí ročníků, vysvětlil trenér Radim Pfeifer.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Cílem bylo především seznámit se s hrou 5+1. Dále jsme chtěli podporovat prožitek ze hry, pracovat na individuálních dovednostech a všeobecných pohybových schopnostech, jejichž úroveň podporuje hráčovo sebevědomí na hřišti. Dlouhodobě se také snažíme, aby kluci dokázali nad hrou přemýšlet a na hřišti si vybírali nejlepší možnost, kterou situace nabízí. Chování na hřišti jsme klukům občas měli možnost ukázat ze záznamu nové VEO kamery.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Myslím, že herně kluci v rámci sezony udělali velký posun. Z kondičního hlediska vnímám velký posun po silové stránce, což se projevuje i na hřišti v soubojích. Dobrou práci v tomto ohledu odvádí Pavel Nápravník. Ve hře kluci zlepšili především rozehrávku od brány, ale stále je na čem pracovat. Důležité pro nás je, že herně náš tým ve většině utkání prokazoval odvahu a sebevědomí (nehledě na kvalitu soupeře). Kluci se snažili hrát odvážně v soubojích 1v1 a zároveň většinou dokázali dobře vyhodnotit, kdy je lepší využít přihrávek. Občas jsme přišli o lepší výsledek kvůli přílišnému přemýšlení v zakončení.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Pracovat dále na individuálních fotbalových dovednostech, posouvat úroveň kondičních schopností a postupně se také více zaměřovat na spolupráci dvou a více hráčů ve hře 5+1/7+1.

Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
Nejslabší stránkou týmu je dost často ospalý vstup do utkání. Největší předností týmu naopak je, že kluci i větší rozdíl gólů dokáží do konce utkání otočit v náš prospěch. Asi si rádi dělají výzvy.

U10: FC Tempo Praha - Bohemians Praha 1905 U10: FC Tempo Praha - Bohemians Praha 1905
Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Pro mě osobně bylo nejlepších momentů více (především z konce sezony). Určitě tam řadím vítězné utkání nad Spartou (kdy jsme po první čtvrtině prohrávali asi o 6 gólů), týmovou rozlučku se sezonou (na tu jen tak nezapomenu) a Třebíč Open, kde se letos kluci prezentovali velmi slušně (4. a 10. místo ze 17 týmů od nás a ze Slovenska). Nakonec také vítězná utkání nad o rok staršími soupeři z Motorletu a Xaverova. Nejhorší momentem sezony bylo, když chyběla polovina týmu kvůli povinným karanténám.

Jaký soupeř vás v sezóně nejvíc zaujal, prověřil nebo překvapil?

Nejvíce nás prověřila nejspíš Boleslav a Bohemka. Herně mě nejvíce zaujal Liberec a Slavia 2013, která hraje také naši soutěž.

Jak jste spokojen s kvalitou soutěže, kterou jste hráli? Kromě mistrovských zápasů hrají týmy hodně přípravných utkání, kde si obtížnost soupeře můžeme zvolit. Vnímají hráči, že jde "jen" o přátelák?
V soutěži bylo poměrně málo utkání a zároveň pro nás dost z nich nesplňovalo kritéria obtížnosti. Proto jsme si domlouvali více přátelských utkání a na jaře jsme se v rámci přípravek domlouvali na posunutí ročníků výše na některá utkání (Xaverov, Motorlet, Žižkov). Myslím, že hráči mezi přáteláky a mistráky většinou rozdíly nedělají. Podáváme jim to jednoduše jako "zápas" a oni v přípravce dost často ani neví, jestli jde o přátelák nebo mistrák, což je podle mého názoru správně.

Od letošní sezóny používáme kameru Veo, ale většina trenérů a týmů natáčela zápasy nebo tréninky už předtím. Jak pracujete s videem ve vaší kategorii a jak na to reagují hráči?
Občas jsme Veo použili. Je to velmi vítaná pomůcka, která trenérům usnadňuje práci a hráčům umožňuje vidět svůj výkon několik hodin po utkání. My jsme natočili přibližně sedm utkání, která jsme poslali hráčům k dobrovolnému shlédnutí. Jednoduchý taktický rozbor jsme si dělali na zimním soustředění v Jablonci nad Jizerou. Hráči byli velmi nadšení, že se mohli vidět na videu (stejně tak jejich rodiče).

V této sezóně postoupil náš A tým do Přeboru a sehrál pohárové finále se skvělou podporou Tempáků. Jaký to byl zážitek a jak často vy osobně nebo vaši hráči chodí na áčko?

Byl to opravdu skvělý zážitek a myslím, že především pro mladé hráče z A týmu, kteří takovou atmosféru možná ještě nikdy nezažili. Pro naše hráče to byl týden plný super zážitků z tribuny. Nejprve jsme byli ve středu na finále poháru, ve čtvrtek v Edenu ( ČR - Švýcarsko) a poté v neděli opět v Edenu (ČR - Španělsko). Nevím, jak často chodí naši hráči na A tým. Sám jsem letos viděl pouze dvě utkání, protože na víc není čas kvůli povinnostem u přípravky a zároveň utkáním s B týmem.

Jaký tým, případně jaké týmy z profesionálního fotbalu vás herně inspirují a proč?
V rámci našich poměrů je to určitě SK Slavia Praha, která každý rok po proměně kádru hraje o nejvyšší příčky v rámci ČR, bojuje o nejvyšší umístění v našem poháru a zároveň v posledních několika letech vždy projde přes základní skupinu EL/EKL až do závěrečných vyřazovacích bojů. V Evropě se téměř každý rok prezentuje zajímavým ofenzivním fotbalem, a dělá tak dobré jméno celému našemu fotbalu. 

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor...

Jako každý rok musím zmínit spokojenost s kolektivem trenérů, který na Tempu máme. Letos jsme jako klub udělali opět velký krok vpřed a těším se co bude následovat v další sezóně. Závěrem chci poděkovat všem rodičům a hráčům ročníku 2012 za skvělé čtyři roky a parádní rozlučku! 

Osoby:

Radim Pfeifer