FC Tempo Praha

Muži B: Hodnocení sezony

25.7.2022 22:16   redakce  

Kvalita soutěže nám vyhovovala, ale na vyšší soutěž se těšíme a myslím, že nám bude také vyhovovat. Chceme hrát důstojnou roli v A třídě, nejlépe v první polovině tabulky, věří trenér Petr Dedek.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Znovu jako každý rok kvalitně a zábavně trénovat a v zápasech kvalitně doplňovat kluky z áčka a dorostu. Chceme je udržovat v zápasovém vytížení, adaptovat je na dospělý fotbal. Samozřejmě se přitom držet v horních patrech tabulky, abychom v případě postupu áčka mohli postupové příčky atakovat též.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Myslím, že herně velmi dobře. Na podzim nám kluci z dorostu rozhýbali na krajích celou hru, což se podařilo udržet i na jaře, kdy dorost měl velké problémy s početností kádru i bojem o udržení ligy. A tak se o udržení laťky kvality hry starali ve zvýšené míře kluci z áčka. Škoda jen, že to nebyli hlavně náhradníci, kteří, jak už si za ty roky zvykám, překvapivě často nemají čas či chuť si za béčko zahrát a říct si o místo v prvním týmu. Ale i kluci z béčka, hlavně silná generace kolem 1997 vyzrála a na hřišti si počíná výrazně lépe, než minulé sezony. Výsledkově jsme dokázali uspět dokonce stoprocentně, postup z prvního místa dvě kola před koncem byl nad veškerá předsezonní očekávání.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Hrát důstojnou úlohu v A třídě, nejlépe v první polovině tabulky. Pokud se do mužů přesune většina dorostenců ročníku 2003, tak nemám obavy, že by se tak nemělo stát. Zvlášť, když béčko po dlouhé době bude občas trénovat i na přírodní trávě a také bude mít na tréninku někdy i brankáře. Ano, i bez brankáře na trénincích mnoho let se dá obsazovat první místo.

Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
Předností béčka je patrně ukázněnost, poctivost a zodpovědnost, zapracovat chceme a musíme na zlepšení prvního doteku, zrychlení hry a komunikaci. Máme hrozně tichý tým.

Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Nejhorší momenty sezony se udály na podzim na Kavčích horách. Tým z posledních příček tabulky nám v první půli vstřelil pět branek a v druhé půli ošklivě zranil Michala Větrovce. Nejlepšími momenty sezony bych nazval úrovní "přeborový" a vítězný zápas proti MSM v listopadu ve velmi posílené sestavě a na jaře pak "přejetí" divizně posíleného Meteoru B naopak v sestavě posílené jen velmi lehce.

Jaký soupeř vás v sezóně nejvíc zaujal, prověřil nebo překvapil?
Raptors mne velmi zaujali svým týmovým nadšením a zaujetím, MSM svou podzimní kvalitou zaujali i prověřili a znovu překvapila Písnice, jak nám svým stylem dělala zase problémy.

Muži B: Sokol Písnice - FC Tempo Praha B 2:7 Muži B: Sokol Písnice - FC Tempo Praha B 2:7
Jak jste spokojen s kvalitou soutěže, kterou jste hráli? Kromě mistrovských zápasů hrají týmy hodně přípravných utkání, kde si obtížnost soupeře můžeme zvolit. Vnímají hráči, že jde "jen" o přátelák?
Kvalita soutěže nám vyhovovala, ale na vyšší soutěž se těšíme a myslím, že nám bude rovněž vyhovovat. Béčko moc přípravných zápasů nehraje, právě z důvodu, že tyto zápasy na naší úrovni toho podle mne příliš neukáží. Hraje se bez zanícenosti mistráku a chybí vždy mnoho hráčů oběma soupeřům. Mnohem lepší pocit mám z modelových zápasů s naší U19. My si zaběháme a U19 zjistí, že ani trvalá převaha nevede k jistému vítězství.

Od letošní sezóny používáme kameru Veo, ale většina trenérů a týmů natáčela zápasy nebo tréninky už předtím. Jak pracujete s videem ve vaší kategorii a jak na to reagují hráči?
Na video jsem letos neměl čas, i když bych se mohl vymlouvat i na to, že jsme hráli zpravidla čtvrtý nedělní zápas a na VEO se vejdou právě tři. Z minulosti mám s videem jen ty nejlepší zkušenosti, hráči z něj pochopili, co se po nich chce, mnohem lépe, než ze sebedelší přednášky. Nejbližší zápas po videu byl vždy balzám na trenérské nervy. Otázka je, zda se efekt častým použitím výrazně nesníží. Snad letos budu mít času více a zjistím to.

V této sezóně postoupil náš A tým do Přeboru a sehrál pohárové finále se skvělou podporou Tempáků. Jaký to byl zážitek a jak často vy osobně nebo vaši hráči chodí na áčko?
Samozřejmě bylo fajn zažít zápasy s takovou podporou a navíc, když ten nejdůležitější, odveta baráže U19 s Bohemkou, si fantastičtí diváci užili i s nádherným koncem zrozeným skoro z beznaděje. Na áčko, stejně jako i na další týmy, chodím hlavně, když o něco jde, takže nejradši v květnu a červnu. Kluci z béčka se na áčko chodí dívat celkem pravidelně celý rok.

Jaký tým, případně jaké týmy z profesionálního fotbalu vás herně inspirují a proč?
Ty týmy, které se snaží nespekulativním a náročným způsobem přehrát i papírově silnější soupeře fotbalově a ne "autobusem" před vlastním vápnem a čekáním na jednu povedenou standardku. Tedy Hřebíkova Sparta kdysi, poté Vrbova Plzeň, Trpišovského Slavia. Ve světě týmy, kde donutí makat i "hvězdy". Liverpool, Chelsea, Manchester City, Bayern. Ale nemám moc času sledovat fotbal v TV, tak nevím, jestli teď jmenuji ty aktuálně správné.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor...
Ještě jednou děkuji všem trenérům, asistentům i vedoucím na Tempu za práci, kterou dělají a za další veleúspěšnou sezonu, ke které jim i celému Tempu gratuluji. A věřím, že jim (nám) pozitivní naladění vydrží i v momentech, kdy to třeba půjde více ztuha.

Osoby:

Petr Dedek