FC Tempo Praha

Muži A: Hodnocení sezony

27.7.2022 22:59   redakce  

Zážitek z finále poháru byl perfektní. Asi největší na amatérské úrovni, co jsem zažil a velmi bych si přál to zopakovat, vzpomíná trenér Petr Vanko.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Postup do přeboru a zapracování dalších kluků z dorostu do A týmu.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Po celý ročník jsme se zlepšovali a cíle jsme dosáhli. Sice z toho byla dvě stříbra, ale jedno znamenalo postup a druhé ohromný zážitek ve finále poháru, kde jsme sice prohráli na penalty, ale Tempáci zvítězili ve všem okolo. Nezapomenutelný zážitek.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Adaptovat se na vyšší soutěž, znovu zapracovat další mladé hráče z dorostu. Těžko vyhlašovat nějaké umístění jako cíl, protože jsme nováček, ale pochopitelně budeme chtít urvat co nejlepší umístění.

Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
Široký kvalitní kádr. Navíc doplněný kluky z kvalitní U19. Slabou stránkou je malý počet těžkých zápasů v minulé sezóně. Bude nám chvilku trvat, než si na vyšší soutěž zvykneme. Jak těžké to bude, nám ukázal poslední zápas se Spoji.

Muži A: FC Tempo Praha - TJ Spoje Praha 1:4 Muži A: FC Tempo Praha - TJ Spoje Praha 1:4
Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Paradoxně to budou stejné momenty. Postup a finále poháru. Oboje super úspěchy, ale zároveň trochu zklamání, že jsme ani jednu třešničku nesklidili.

Jaký soupeř vás v sezóně nejvíc zaujal, prověřil nebo překvapil?
Určitě Spoje. Obrovská kvalita. Plno hráčů z vyšších soutěží, kteří se nechali "naverbovat" do A. třídy. Bylo vidět, že se ještě máme hodně co učit. Každopádně věřím, že jim v přeboru nedáme nic zadarmo a samozřejmě se těším i na další přeborová utkání.

Jak jste spokojen s kvalitou soutěže, kterou jste hráli? Kromě mistrovských zápasů hrají týmy hodně přípravných utkání, kde si obtížnost soupeře můžeme zvolit. Vnímají hráči, že jde "jen" o přátelák?
Asi úplně otevřeně - kvalita byla dost hrozná. Covid prakticky na dva roky zastavil veškeré sestupy a postupy a bylo vidět, že to poznamenalo spoustu týmů. Hodně těžkých zápasů jsme si přidali v poháru. Určitě je cítit, když se hrají "povinné" zápasy a kdy si to jdeme rozdat s kvalitním soupeřem. Následující ročník bude daleko vyrovnanější a těžší.

Od letošní sezóny používáme kameru Veo, ale většina trenérů a týmů natáčela zápasy nebo tréninky už předtím. Jak pracujete s videem ve vaší kategorii a jak na to reagují hráči?
V rámci trenérského týmu máme natočený každý zápas a hodně jsme řešili naše soupeře. Zejména před klíčovými zápasy. Nyní nás bude video čekat častěji i s hráči. Jednou jsme si to vyzkoušeli i před finále s Újezdem. Veo je super nástroj a jsme rádi, že ho máme. Využili jsme ho i k tréninkům.

V této sezóně postoupil náš A tým do Přeboru a sehrál pohárové finále se skvělou podporou Tempáků. Jaký to byl zážitek a jak často vy osobně nebo vaši hráči chodí na áčko?
Zážitek to byl perfektní. Asi největší na amatérské úrovni, co jsem zažil a velmi bych si přál to zopakovat. Mluvil jsem o tom, už když jsem tým znovu přebíral. Áčko má jít klukům v mládeži příkladem a pro nás je to obrovský závazek, aby to tak bylo. Takových reklam na Tempo bych si přál co nejvíce a v této sezóně jsme měli to štěstí, že jsme si těch úspěchů v rámci klubu zažili hned několik a jsem na to velmi pyšný. Nebudu jmenovat všechny kategorie (u každé bych něco našel), ale určitě to nebylo jen o postupu áčka.

Jaký tým, případně jaké týmy z profesionálního fotbalu vás herně inspirují a proč?
Tady je to docela jednoduché. Trend udávají City a Liverpool a inspiraci čerpám i z Bayernu. Velmi se mi líbí flexibilita, s jakou pracují v rámci utkání. Nejsou fixovaní nějakým základním rozestavením, ale dokáží se přizpůsobit vývoji utkání. No a samozřejmě se na to prostě dá dívat - vysoké tempo, obrovská kvalita. Respekt i před Ancelottiho Realem.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor...
Přeji všem kolegům trenérům, mládežníkům na hřišti a samozřejmě i divákům a rodičům, aby je fotbal na Tempu bavil. Zároveň bych chtěl poděkovat všem, kteří se starají o klub organizačně, v zázemí, nebo na hřišti. I Tempoden ukázal, jak moc jsme velká a silná komunita. 

Osoby:

Petr Vanko