FC Tempo Praha

St.dorost: Hodnocení sezony 2010/11

25.7.2011 22:53   Ivo Flaks  

V polovině podzimu se tým staršího dorostu z několika důvodů prakticky rozpadl, a tak museli přebor zachraňovat mladší Tempáci ročníků 1994 a 1995.

Pod vedením trenéra Flakse se jim to nakonec podařilo a celý tým zaslouží pochvalu především za maximální nasazení, kdy hráči museli absolvovat dvě utkání za víkend.

Jaké byly cíle před právě skončenou sezonou?
Po převzetí týmu několik kol před koncem podzimní části soutěže, kdy měl tento celek na kontě pouhých sedm bodů, byl cíl jednoznačný, začít ihned pracovat na konsolidaci tohoto celku a pokusit se bodovat a odpoutat se od sestupových příček.

Popište svou spokojenost či nespokojenost s konečným umístěním a zkuste ji vyjádřit i procenty?
Samozřejmě musíme být spokojeni, přebor se nakonec podařilo zachránit, i když díky nejasným pravidlům v tomto soutěžním ročníku a reorganizaci některých soutěží jsme vlastně do posledního okamžiku nevěděli, kolik celků nakonec sestoupí. Takže vyjádřeno v procentech = 100%.

Jak jste byli spokojeni s předváděnými výkony?
Soutěž nakonec hrál povětšinou mladší dorost, jelikož někteří zbývající hráči původního staršího dorostu nechtěli pochopit nastavená pravidla a postupně celek opustili nebo z výkonnostních důvodů hráli méně, což se jim nelíbilo. V dané situaci nešlo opětovně přihlížet k opakovaným individuálním chybám za situace, kdy jsme se museli každý zápas rvát o každý bod. V neposlední řadě je potřeba dodat, že jsme hráli ve většině případů proti o dva až tři roky starším hráčům. Takže s předváděnými výkony jsem byl spokojen střídavě, zejména mě mrzely některé remízy, kdy jsme ztratili vedení v posledních minutách utkání a tyto ztracené body v závěru nakonec chyběly k lepšímu umístění v tabulce. Na druhou stranu jsme odehráli velmi vyrovnané zápasy s vedoucími týmy tabulky a mnohdy jsme jim silně ztěžovali život. Byla to dobrá zkušenost do budoucna.

Je hra vašeho týmu založena spíše na poctivém plnění taktických pokynů a disciplíně nebo na kvalitě a talentu hráčů?
Po hráčích chceme, aby byli hlavně disciplinovaní, pokud jsou disciplinovaní, mohou pak plnit naše taktické pokyny, které po nich také vyžadujeme, ale zároveň se snažíme hráčům moc nebránit v tom, aby naplno ukázali, v čem je jejich kvalita a talent.

Která část sestavy (brankáři, obránci, záložníci nebo útočníci) je vaší největší oporou a proč?
Řekl bych, že obranu, zálohu a útok máme dost kvalitně obsazené a jsou všechny tři řady velkou oporou. 

A ve které části sestavy vás naopak nejvíce "tlačí bota"?
Neřekl bych úplně, že nás tady tlačí bota, ale výkony našich brankářů jsou dost nevyrovnané, což nám dělá největší problém.

Kteří hráči zaslouží vaši pochvalu a za co?
Nechci příliš vyzdvihovat jednotlivce, protože klukům vstřebáváme do hlavy, že fotbal je kolektivní hra a vše co děláme, tak činíme pro tým a dobré jméno Tempa. Je důležité, když se některým hráčům nedařilo, tak se vždycky někdo našel, kdo je velmi dobře nahradil. Některému se dařilo více, některému méně, tak to ale chodí a nikdo si neudrží formu po celou sezonu. Pochvalu si zaslouží tedy celý celek, jak se zhostil úkolu zachránit přebor staršího dorostu, kdy to nebylo vůbec jednoduché.

Kterou herní činnost či činnosti budete v příští sezóně zařazovat více než dosud do tréninkového procesu?
Nic speciálního neplánujeme, jen se budeme muset snažit, aby hráči při cvičeních zaměřených na střelbu proměňovali dané příležitosti tak, aby byli poté co nejvíc úspěšní v této činnosti v zápase. Dále musíme zlepšit pokrývání standardních situací zahrávaných soupeřem, kdy nás ledabylé bránění mnohdy připravilo v posledních okamžicích zápasu o lepší výsledek a většinou i o zisk tří bodů.

Jaké je vaše nejoblíbenější tréninkové cvičení?
Nejoblíbenější jsou průpravné hry a poté nejrůznější formy střelby.

Na kolik procent jsou vaši hráči schopni předvést v zápasech to, co na trénincích?
Kdybych to měl vyjádřit v procentech, tak to bude tak 80% - 95%. Jde o to, jak se samotným hráčům daří jak individuálně tak kolektivně.

Chcete ještě něco dodat závěrem?
Závěrem bych dodal, že vzhledem ke zkušenostem z letošních utkání staršího dorostu bych si dovolil vzhlížet optimisticky do nového soutěžního ročníku a předpokládám, že bychom mohli hrát minimálně klidný střed tabulky.

Osoby:

Ivo Flaks