FC Tempo Praha

Dokazujeme, že budeme oživením, říká trenér Koller

8.9.2010 10:35   www.fotbalpraha.cz  

Fantastický vstup do přeboru mají fotbalisté Tempa. Jeden ze dvou nováčků vyhrál všechna tři dosavadní kola a vede tabulku. Stránky PFS zpovídaly trenéra Kollera.

Nikdo další se už touhle bilancí pochlubit nemůže. Naposledy Tempo zvládlo velmi těžké derby na hřišti sousední Libuše. V dalším kole navíc hraje doma proti Hájům a má velkou šanci navázat čtvrtou výhrou. "Je to lákavá představa, to by se nám moc líbilo," usmívá se trenér Libor Koller.

Pražská fotbalová veřejnost byla na váš start do přeboru zvědavá, ale málokdo asi čekal, že byste mohli třikrát v řadě vyhrát. Co vy? Jaký jste měl předsezónní plán?
Já jsem tři výhry taky nečekal. Přál jsem si dvakrát vyhrát doma a pokusit se urvat něco na Libuši. Odtud vezeme všechny body, takže jsme zatím stoprocentně spokojení.

Los vám určil na začátek dva domácí zápasy proti Újezdu nad Lesy a Uhříněvsi. Byla to velká výhoda?
Určitě byla, souhlasím, že nám to pomohlo. Na startu jsme měli Újezd, který se v minulé sezoně na poslední chvíli zachraňoval a měl jsem informace, že to tam ještě není úplně v pořádku. To byla velmi důležitá výhra. Nechci to zakřiknout, ale doma jsme skoro dva roky neprohráli (naposledy Tempo doma podlehlo 25. října 2008 Malešicím 1:2 – pozn. aut.), takže psychická výhoda domácího hřiště je pro nás opravdu velká.

V minulé sezoně jste I. A třídu vyhráli poměrně suverénně. Dá se říct, že jste šli do přeboru bez přehnaného respektu?
To jste řekl přesně. Postupovali jsme už čtyři kola před koncem, dá se říct, že s přehledem. Navíc jsme v zimě i v létě hráli přípravné zápasy proti týmům z přeboru a byly to vyrovnané zápasy. Někdy jsme i měli navrch. I když musím přiznat, že v tom prvním domácím zápase byli kluci trochu nervózní. Vyhráli jsme 1:0 s odřenýma ušima. To jsme vyloženě vybojovali. Druhý zápas s Uhříněvsí už bylo něčem jiném. To byl přeborový fotbal, Uhříněves hrála velmi dobře a my jsme v ničem nezaostávali. Byl to fotbal nahoru-dolů a padaly krásné branky.

Újezd jste porazili 1:0, Uhříněves 3:2, Libuš 3:1. Který zápas byl pro vás nejtěžší?
Rozhodně ten proti Uhříněvsi. Libuši se ten zápas proti nám zase tolik nevydařil. Scházeli jí někteří kluci ze základu, sice hraje dobře kombinačně, ale jen do šířky, ne do hrotu, aby ohrozila naší branku.

Pro oba celky bývají vzájemné zápasy hodně prestižní. Vnímal jste rivalitu?
Vnímal, obě mužstva to berou jako opravdové derby. My jsme tam navíc v minulé sezoně dostali devět gólů v poháru, takže jsme to chtěli odčinit. Přistoupili jsme k tomu zápasu maximálně zodpovědně.

Musíte teď v kabině krotit euforii?
Kluci se o tom, že jsme první v tabulce, samozřejmě baví, jsou tam na to různé narážky, ale zatím to nepřerostlo v něco nezdravého. Kdyby měla nastat nějaká velká euforie, myslím, že bych to ukočíroval.

Jaký je vůbec podle vás rozdíl mezi I. A třídou a přeborem?
Přebor je techničtější a daleko rychlejší. Platí to o hráčích i o práci s míčem. Rozdíl je také ve fotbalovém myšlení, to je v přeboru na vyšší úrovni. Kluci ale zatím plní všechny taktické plány, v ničem nezaostáváme.

Lidé vám věřili i před startem soutěže. Jak jste vnímal hlasy, že budete oživením přeboru?
To jsem ani nezaznamenal, slyším to od vás poprvé, ale souhlasím s tím. Tempo do přeboru patří, jsou tady pracovití hráči, kteří budou určitě oživením.

Přitom jste se oproti minulé sezoně ani moc neposílili.
Do útoku přišel Boháč, který byl naposledy v Cholupicích a Beneš z Krče, ten už za Tempo hrál dřív. Dál jsou tady tři mladí hráči ročník narození 1991. Zvýšila se konkurence, všichni to cítí a začali na sobě ještě víc pracovat.

Nechtěl jste víc posil?
Ještě jsem chtěl jednoho obránce, ale jeho příchod se nepodařil. I tak jsem spokojený. Věřil jsem klukům, kteří přebor vykopali. V I. A třídě jsme dostávali málo branek, teď ve třech kolech pouze tři, kéž by to vydrželo.

Myslíte, že k vám soupeři teď budou mít větší respekt a nebudou vás brát jen jako „obyčejného“ nováčka?
Myslím, že ano. Máme devět bodů ze tří zápasů, to už o něčem svědčí. Přijeli jsme na Libuš a bylo na ní znát, že z nás má určitý respekt. Toho jsme využili, dali jsme gól ve druhé minutě, pak přišlo vyloučení domácího hráče a náš druhý gól. Z toho už se Libuš nevzpamatovala.

Nováčci se většinou chtějí jen zachránit. Jaký cíl máte vy? Dá se říct, že by se vás po takhle dobrém startu už neměl týkat boj o záchranu?
Když jsem viděl před sezonou los, říkal jsem, že jak zahrajeme prvních šest nebo sedm kol, tam budeme. Když je promarníme, budeme dole, když se podaří bodovat, budeme nahoře. Já se toho nebojím. Už před začátkem jsem vyhlásil, že chceme být v horní polovině. Věřím klukům, že na to mají. Zatím to dokazují. Ale jak jsme třikrát za sebou vyhráli, tak můžeme třikrát za sebou prohrát a všechno se začne sypat. Doufejme, že se to nestane. Nastartovali jsme to dobře, kluci jsou na tom po psychické stránce výborně.

V dalším kole vás doma čekají Háje. Dá se říct, že jste favorit?
Asi ano, hrajeme doma, jsme tam, kde jsme. V přípravě jsme Háje sice porazili 5:2, ale tohle bude úplně jiný zápas.

Ve vašem týmu hodně vyčnívá duo Kočí-Žalud. Jak bylo těžké je udržet?
Honza Kočí měl nějaké námluvy s divizními týmy, ale byli jsme domluvení, že když postoupíme do přeboru, tak zůstane. Jirka Žalud je k Tempu tak přirostlý kořeny, že i kdyby přišla nějaká lákavá nabídka, stejně by asi zůstal. Pro mě byla priorita udržet klíčové hráče. Ale šanci ukázat se mají i ostatní. Když se jim povede tenhle rok v přeboru, což je slušná a sledovaná soutěž, můžou jít výš.

Takže platí i nadále, že by se všechno mělo odvíjet hlavně od formy Kočího se Žaludem?
To jsou samozřejmě velmi důležití hráči zálohy, ale také je tam Vrba s Dvořákem v obraně a Hurka s Boháčem v útoku. Kolem téhle šestice by se mělo všechno motat.

A jak je to s vámi? Zatím nemáte žádné trenérské nabídky z vyšší soutěže? Od chvíle, co jste k týmu nastoupil, stoupá Tempo vzhůru a hraje pohledný fotbal.
(Usměje se) Zatím o ničem nevím, jsem na Tempu spokojený. Kluci chtějí pracovat, baví mě to. Kdyby nějaká nabídka přišla, tak bych o tom asi uvažoval, ale je to předčasné. Povedla se nám tři kola. Za měsíc může být všechno jinak.

Osoby:

Libor Koller