FC Tempo Praha

Proč mrhat penězi, máme dorostence, říká Koller

7.3.2012 12:10   www.fotbalpraha.cz  

Trenér Libor Koller hodnotí zimní přípravu před sobotním startem sezony proti Libuši na hřišti v Radotíně.

Výsledkově průměrnou přípravu mají za sebou fotbalisté Tempa - čtyři výhry a stejný počet porážek, ta poslední přitom byla nečekaně vysoká: v souboji o 5. místo na Weber Cupu podlehlo Tempo Braníku 0:4. „Tenhle výsledek tolik neřeším, zajímá mě, jak uspějeme v sobotu proti Libuši,“ vzhlíží k prvnímu mistrovskému zápasu proti lídrovi přeboru kouč Tempa Libor Koller.

Nastaly přes zimu na Tempu nějaké změny?
Všechno je při starém, jeden hráč odešel, jeden přišel, takže je to v podstatě stejné. Pryč je Heráň, který se vrátil do Dukly, nováčkem je Kasl z Podolí (přišel ještě obránce Robb z Braníka, pozn. redakce).

To je nezvykle malý pohyb v kádru. Větší změny jste si nepřál?
Naše filozofie je taková, že máme docela schopný dorost a chceme nasazovat kluky, kteří do něj ještě patří. Je tady třeba Nwogu nebo Sehnoutka, ti už s námi trénují a hrají. Z dorostu budeme brát i další kluky.

Takže byste snesl nějaké posily...?
Určitě by mohly být, ale na co mrhat penězi? Lepší je dávat prostředky do mládeže. Tempo má dost širokou základnu, peníze by se měly dávat sem, než do A-mužstva. Když bude dobrá mládež, tak vyskočí i áčko.

V zimě jste na turnaji čtyřikrát vyhráli a čtyřikrát prohráli. Pravidelně jste to střídali. Jak jste byl s přípravou spokojený? Naposledy jste prohráli 0:4 s Braníkem, který hraje I. A třídu.
Střídavě oblačno, jasno a polojasno (usmívá se). Příprava se nám moc nepovedla, abych pravdu řekl. Nebyl jsem moc spokojený, až na zápas s Duklou B, kdy jsme hráli velmi dobře. Bylo to kvalitní utkání z obou stran (Tempo vyhrálo 3:0). A ten Braník? Půle byla bez gólů, pak jsem vystřídal sedm lidí, což se na našem výkonu podepsalo. Ale nutno uznat, že Braník hrál opravdu dobře. První půle mi něco napověděla, pak jsme dostali čtyři góly kvůli naší nepozornosti, ale i kvalitě Braníku dopředu. Tenhle výsledek tolik neřeším, zajímá mě, jak uspějeme v sobotu proti Libuši.

Výsledek s Braníkem by vás ale měl trochu varovat, ne?
Samozřejmě, je ale lepší prohrát a udělat bu bu bu teď, než kdyby se 4:0 vyhrálo a hráči nějak podvědomě polevili.

V přeboru vám patří 12. místo, jaká je to výchozí pozice před odvetami?
Nebyl jsem a nejsem spokojený. Trochu jsme změnili přípravu, uvidíme, jestli to bude pozitivní. Kluci jsou ale odhodlaní, aby napravili to, co na podzim pokazili.

Můžete být konkrétnější, co přesně jste změnili?
Tréninky šly víc do intenzity, než do časovosti. Proložili jsme to fitballem (cvičení na velkém míči) a spinningem. Odlehčili jsme to, abychom nebyli pořád na hřišti. Většina tréninků byla s míčem, moc jsme neběhali, když ano, tak s balonem, žádné dlouhé tratě. Měli jsme třeba i čtyři tréninky týdně, ale nebyly tak dlouhé, pořád se pracovalo, maximálně 75 minut. Myslím, že to kluky bavilo. I proto, že tréninky nebyly tak dlouhé.

Kam na jaře chcete vystoupat?
Musíme se hlavně vyhnout sestupovým hrátkám v posledních kolech. Potřebujeme chytit začátek jara, prvních sedm nebo osm kol, od toho se bude všechno odvíjet. Ideální scénář je: bodovat hned od začátku, a pak tam začít strkat dorostence, aby si k dospělému fotbalu trochu čuchli. Dorostenecký a mužský fotbal, to je velikánský, diametrální rozdíl. Kluci si na to musí zvyknout.

Už jste zmínil, že vás čeká první kolo proti vedoucí Libuši. Nepřál byste si lehčí start?
Myslím, že je to výhoda. Menší nevýhodou by pro nás takový zápas byl, kdybychom hráli doma, takhle nemáme na Libuši co ztratit. Soupeř je první, má dobrý tým, pojedeme tam v klidu, pokusíme se překvapit.

Je nějak cítit, že se jedná o lokální derby?
Řekl bych, že je, ale jen na mně (směje se). Kluci to berou tak, že hrajeme v sobotu první mistrák, jestli je to s Libuší, nebo ne, to je jim jedno.

A jak je to na vás cítit?
V kabině jim to furt připomínám, opakuju, že nás čeká Libuš, derby... Připadám si někdy, že neví, o čem mluvím (směje se). Spíš tím startem jara proti Libuši žiju hodně já, než někteří z nich. Ale jsou tam i kluci, kteří to vnímají víc. Ve čtvrtek a pátek už bude daleko lepší myšlení na zápas, než je teď.

Zápasy:

FSC Libuš - FC Tempo Praha 0:3 (0:1) Video ze zápasu

Osoby:

Libor Koller