FC Tempo Praha

St.žáci B: Hodnocení sezony 2011/12

7.7.2012 22:07  

Úspěšnou postupovou sezonu hodnotí trenér Dominik Kadlec.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Těch cílů bylo určitě více. Hlavním bylo zkonsolidovat tým a dostat do něj pohodu, protože mužstvo nebylo po nepovedené přeborové sezoně v dobrém stavu. Na to navazoval náš cíl skončit do dvou prvních míst, abychom si zajistili jistotu postupu, protože tahle soutěž je pro kluky na Tempu neadekvátní.
Pokud mám ale říci můj hlavní cíl, bylo to určitě předvádět na jaře atraktivní fotbal, který by bavil nás, kluky a naše fanoušky, což je asi hlavní náplní fotbalu a zároveň rozvíjet individuální dovednosti kluků.

Jak se je podařilo naplnit?
Na základě splnění prvního cíle, kdy se nám podařilo dát dohromady kvalitní tým, jsme v zúčtování skončili na druhém místě, které nám zajistilo jistotu postupu, a sezonu tak z tohoto hlediska můžeme hodnotit pozitivně. V soutěži nás předběhl pouze Braník, který využíval kluky z áčka a béčka a na nás většinou vyšlo to nejlepší, takže jsme bohužel z obou duelů s ním odešli jako poražení. Co se týče předváděné hry, musím říct, že téměr celé jaro se nám dařilo hrát to, co jsme chtěli až na nějáké dva poslední zápasy. S tím příšel i výkonnostní růst individuálních výkonů  a tento cíl tedy hodnotím také pozitivně.

Jak vidíte perspektivu Vašeho týmu v příští sezóně i v delší budoucnosti?
V příští sezoně nás čekají přeborová klání, která budou určitě trochu jiným soustem než byla ta letošní, pokud se ale podívám na výkony některých našich kluků a hlavně to, jak se někteří dokázali zlepšit, tak nemám obavu, že bychom v té soutěži měli být jen do počtu. I vzhledem k tomu, že hodně našich hráčů již letos pomáhalo áčku přebor udržet a tahle zkušenost by se měla určitě projevit. Otázkou ale může být jak si poradíme s odchody Michala Nguyena, který, byť o rok starší, nasbíral 35 branek a 35 asistencí, což je neuvěřitelný výkon, Štěpána Kuriše, který se bude specializovat na atletiku, ve které patří do špičky ČR a my se můžeme jedině těšit, že ho jednou uvidíme na olympiádě a pokud ne, tak že se vrátí zase k nám. Už během jara se nás rozhodl opustit Vojta Vejšický, který přesedlal na florbal, což nás velice mrzí, protože v těch pár zápasech, co na jaře odehrál, patřil k nejlepším. Na druhou stranu se snad po zranění vrátí Vítek Klajbl a velkou posilou se zdá být Dan Stankovič, takže doufejme, že se podaří jeho příchod doladit. Největším posílením našeho mužstva může být ale rozvinutí potenciálu našich současných kluků, jak nás na podzim a v zimě trápila obrana, tak jsme si pomohli z vlastních zdrojů, kdy se tahouny na jaře stali Adam Löfler a Honza Čáslavský, kteří na podzim sbírali jen minutky. Bohužel na druhou stranu pár kluků toho v zimě moc nenachodilo a na jaře pak pořád doháněli už odjetý vlak, tak doufejme, že se toho v nadcházející sezoně vyvarujeme.

Do budoucna bych nerad předvídal, protože těch faktorů, co mohou kluky ovlivnit, je tolik, že ta předpověd by asi nebyla příliš přesná. Nicméně šikovní hráči v týmu jsou a pokud se budou chtít dále zlepšovat, určitě by si někdo z nich v budoucnu mohl vyzkoušet nějáký zvučnější klub. Ale ať si přece jenom zavěštím...fotbalové kroky Pepy Lorence by mohly určitě mířit minimálně do Arsenalu, kde by jednou mohl nahradit Tomáše Rosického. Ovšem je potřeba, aby nás navštěvoval častějí než jedenkrát měsíčně.

Čím Váš tým převyšoval soupeře?
Soupeře jsme určitě převyšovali hlavně fotbalovostí a i proto jsme si mohli dovolit hrát hodně aktivně, což většině soupeřů dělalo velký problém. Na jaře se nám podařilo téměr vymýtít odkopy a nákopy, na kterých byla naopak hra většiny soupeřů postavena.

Ve které činnosti naopak byli soupeři vesměs lepší?
Pokud jsme měli a máme s něčim problém, bylo to zejména se silovou stránkou a agresivitou, důrazem v soubojích. Tím, že proti nám nastupovali hráči o rok starší, tak se to ještě znásobilo a přidala se k tomu rychlostní stránka, a proto i většina branek padla po tom, co nám utekl hráč od poloviny hřiště po dlouhém nákopu. 

Jaké je Vaše trenérské krédo?
Stojící fotbalista není fotbalista. Hráč může být skvělý s balonem, může mít výborné myšlení, ale pokud bude líný na krok a bude mu scházet pohyb, tak se asi do hry moc nedostane. Určitě se mi také líbí věta pana Csaplára: "Kdo nic nezkazí, nic nevymyslí."

Máte rád "zlobivé" hráče?
Řekl bych to tak, že s nimi problém nemám, ovšem všechno má nějaké hranice, které se musí respektovat. Pokud má někdo opakovaně problém se do těchto hranic vejít, může být sebelepší, ale v týmu pro něj místo nebude. Zlobivost mi nevadí ani tak jako určitá namachrovanost, tu opravdu nemusím.

Inspiroval jste se něčím z ME v Polsku a na Ukrajině do zápasů či tréninků vašeho týmu?
To je spíše otázka na mužstva, která tam startují, čím vším se inspirovala ona od nás:-).

Prosíme nějakou veselou historku ze sezóny...
Momentálně mě nenapadá nic konkrétního, ale určitě když je přítomen Pepa Lorenc, tak všem naskakuje úsměv na rtech. U něj co slovo, to perla.

Něco na závěr...
Chtěl bych poděkovat klukům za sezonu, rodičům, kteří jim umožnili na fotbal chodit, fanouškům, kteří nás chodili podporovat na zápasy, protože pokud na utkání jsou a jsou slyšet, tak se hraje hned mnohem lépe, a také Václavu Nechvílovi, který na podzim vybudoval kvalitní základy pro naši práci.

Osoby:

Dominik Kadlec