FC Tempo Praha

Muži A: Trenér Koller možná pomůže i na hřišti

8.2.2013 22:11   www.fotbalpraha.cz  

Je to varianta, říká exligový obránce.

Velmi výraznou posilu může pro jaro v Pražská teplárenská přeboru získat Tempo. A nemuselo by ji složitě shánět: všechny přípravné zápasy zatím odehrál na pozici stopera trenér Libor Koller, bývalý obránce Českých Budějovic, Drnovic, Liberce, Slavie či Bohemians, který v české lize zvládnul 170 startů! "Ještě to není hotové, ale existuje varianta, že budu hrát za Tempo," připouští 43letý Koller.

Co to, že jste začal v zimě hrát za Tempo?
Skončil jsem v Pacově, který hraje přebor Vysočiny. Nastaly tam nějaké personální změny, skončilo vedení, já tam byl kvůli jednomu člověku, který už dál nepokračuje. Chci hrát, nejlépe tady v Praze.

Jinde už ne?
I tahle varianta samozřejmě existuje. Když se ozve nějaký klub z okolí Prahy, nebo klidně někdo z Vysočiny, zvážím to. Tam se mi líbilo. Kluby měly krásná hřiště, chodilo dost lidí, slušná byla i úroveň.

Může nastat i varianta, že budete hrát v jiném přeborovém klubu v Praze proti Tempu?
(Usměje se) To by bylo hodně kuriózní, ale vůči Tempu by to nebylo fér, takže asi ne.

Díváte se jen od přeboru níž, nebo vás teoreticky ještě budou moct diváci spatřit třeba divizi?
To asi ne, ve středu jsme hráli proti kombinovanému týmu Motorletu (Tempo vyhrálo 2:1), a ti mladí kluci, to už je někde jinde. Je to rychlejší, přebor by byl dobrý, to je maximum. Jak ale říkám: hrát proti Tempu, to by bylo špatné. Spíš je možná ta varianta, že by to bylo právě Tempo.

Kolik téhle možnosti dáváte procent?
Necháme to zatím padesát na padesát. (směje se)

Máte hodně jiných nabídek?
Zatím se spíš poptávám po známých, rozhazuju sítě. Myslím, že by připadaly v úvahu nějaké mančafty z I. A třídy, které třeba chtějí postoupit a já bych mohl pomoct.

Pomoc od hráče vašeho kalibru by ale jistě bralo i Tempo...
Je pravda, že kdybych hrál za Tempo, mohli by vedle mě nastupovat mladí kluci, kteří by si ode mě, myslím, mohli něco vzít.

Neměl byste problém s tím, že by se z vás stal hrající trenér? To není moc oblíbená pozice.
Někdo říká, že se trénování a hraní zároveň k sobě nehodí, ale když člověk nastupuje na stoperovi a vidí všechno pěkně před sebou, tak je to lepší, než kdyby hrál v útoku. Určitě to je trochu limitující, ale věřím, že bych to zvládnul.

Do kdy chcete mít jasno o tom, kde budete hrát?
Zatím to nechávám plynout. S vedením na Tempu jsme se o téhle možnosti bavili, uvidíme, jak to dopadne. Pokud bych měl hrát jinde, musel bych taky řešit, aby mi to nekolidovalo s Tempem. Trénování tady je pro mě samozřejmě priorita.

Zatím se vám na hřišti daří. Dal jste už i dva góly.
Jsem spokojený, kluky znám, takže vím, co od nich můžu očekávat. Nechci se chválit, ale v soutěži nám chyběl hráč, který by dokázal dobře zakončit hlavou. Ve vzdušných soubojích jsme měli problémy. Bylo tam i hodně standardek, ale góly jsme z nich nedávali, i když to bylo dobře kopnuté – vůbec jsme se tam nedostávali. V tomhle bych mohl pomoct.

Je pravda, že jste patřil v lize k lepším hlavičkářům.
Doufám, že jsem to ještě nezapomněl. (směje se)

Co na vaši pravidelnou účast v sestavě říkají hráči?
Hrával jsem s nimi vždycky na tréninku, takže to pro ně nebylo až takové překvapení. Vždycky jsem si navíc dělal srandu, že jednou, až to budu fotbalově doklepávat, budu hrát s nimi. Někteří mají narážky, ať už skončím, že jsem na to starý, ale to mě žene spíš dopředu. Chci se jim vyrovnat. Ale tak to má být, tyhle hecovačky k tomu patří.

Jak to vůbec máte s tykáním a vykáním v kabině? Mění se teď něco?
Ještě jsem to nějak neřešil, kluci mě berou pořád jako trenéra. Ti mladší mi vykají, starší tykají. Na hřišti jsou emoce, když někomu ulítne něco na mojí adresu, tak to beru. Pokud bych působil jako hrající trenér, musím to snášet.

Takže když někdo něco vypustí na vaší adresu, radši to neslyšíte?
Ale slyším. (usměje se) Jen to neřeším, ani nebudu, pokud to bude v nějaké normální rovině. Aby mě pak neposílali někam. To snad ne. (směje se)

Jak často s týmem trénujete?
Jsem jediný hráč v přípravě, který má sto procent tréninků. S klukama dělám všechno, snažím se jim dávat hodně do těla. Oni potřebují natrénovat na jaro, já se jim potřebuju vyrovnat. Nemám žádné úlevy.

Pokud byste hrál za Tempo, byl byste i kapitánem?
Vůbec ne, tady je kapitán daný, je to Dominik Kadlec, kluci si ho zvolili, já do toho zasahovat nebudu, to by nedělalo dobrotu. Nejsem takový, že bych se tlačil do kapitána. Necháme to tak, jak to je, fakt jsem o tom ani neuvažoval. Navíc jsou za pásku nějaké platby do kasy, takže bych se do toho nehnal ani z tohoto pohledu. (směje se)

Osoby:

Libor Koller

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:6)