FC Tempo Praha

Zastavení šesté: Fotbalový vzestup

26.3.2014 21:30   Jiří Trunečka  

Jak se ze Lhoťáků stali Tempáci.

Přeskočme nyní o dvacet let dále. Ne snad proto, že by si výsledky Sokola Lhotka, jak se klub od roku 1948 nově jmenoval, nezasluhovaly pozornost. Spíše kvůli tomu, že z té doby je informací velmi poskrovnu. Zdá se však, že nám vzestup Tempa neunikl.

V soutěžním ročníku 1975/76 tým dospělých pod vedením trenéra Henna vybojoval návrat do II. třídy, kterou mužstvo hned v následující sezóně vyhrává a postupuje o soutěž výš. Žákovské týmy jsou přitom již o kus dál, starším patří páté a mladším dokonce čtvrté místo v přeboru.

Doba přináší další organizační změnu, fotbalový klub Sokol Lhotka se stal jedním ze zakládajících oddílů nejprve TJ Sokol Lhotka a od roku 1978 TJ Tempo Praha. Z fotbalistů se tak poprvé stávají Tempáci. Hned v této sezóně mužstvo dospělých vyhrává s velkou převahou I.B třídu a dorost postupuje do přeboru. Tím však dorostenci neřekli poslední slovo, neboť hned v následující sezóně končí v přeboru na druhé příčce a účastní se dokonce divizní kvalifikace. Ne nadarmo ročenka, kterou tělovýchovná jednota vydala v roce 1977, věnuje dorostencům velký prostor. Někteří svěřenci trenéra Milana Žovince to totiž dotáhli do reprezentačních výběrů (F. Pechr reprezentoval republiku v kategorii mladšího dorostu) a byl o ně velký zájem z prvoligových klubů.

Popsaný fotbalový boom v sezóně 1981/82 završuje spanilá jízda týmu mužů, který již v té době doplnili úspěšní dorostenci včetně trenéra Žovince. Se čtrnáctibodovým náskokem vyhráli I.A třídu a poprvé v klubové historii postoupili do pražského přeboru.

Nejen proto si stojí za to připomenout jména hráčů, kteří se o tento výsledek zasloužili. Dost možná totiž tvořili jeden z nejsilnějších týmů, který Tempo mělo: Řezníček, Berkovský, Bouček, Houf, Kounovský, Jaroslav Mašek, Antonín Mašek, Svoboda, Šístek, Dušan Žovinec, Luboš Žovinec, Lesche, Panský, Cízler, Trněný, Hůlka, Šulc, Holešovský, Vodička a Chára.

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:2)

Tagy:

    Historie