FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Jiří Hendrich

6.6.2014 12:54   Daniel Morávek  

Ze začátku jsem nevěřil, že bychom přebor mohli vyhrát, říká Jiří Hendrich, kapitán U19.

Po nedělní výhře je jasné, že vás už v tabulce nikdo nemůže předhonit. Starší dorost se tak stal přeborníkem Prahy. Předně tedy gratuluji.
Díky.

Kromě oslav hned po zápase máte naplánované ještě další oslavy?
Ano, těch oslav bude více. Další máme naplánovány na příští pátek a předpokládám, že se bude také slavit po posledním zápase.

Je vítězství v přeboru tvým největším fotbalovým úspěchem?
Rozhodně.

Už jsem se na to ptal trenéra Jirky Hrona, zda jste si dali nějakou výzvu, že si v případě vítězství v přeboru oholíte hlavy nebo něco podobného. Jak by ses k takové sázce postavil?
O ničem jsem zatím neslyšel, ale pro mě by to problém určitě nebyl.

FC Tempo Praha B - SK Slovan Kunratice B 6:1 FC Tempo Praha B - SK Slovan Kunratice B 6:1
Je fakt, že před časem jsi byl dohola. Prý ti pak říkali “Štajny” podle prvoligového fotbalisty Jiřího Štajnera. Bylo to jen kvůli té hlavě nebo i kvůli stylu hry?
Jak kvůli holé hlavě, tak určitě i kvůli stylu hry (smích).

Upřímně, věřil jsi před sezonou, že můžete vyhrát přebor? Měl jsi takové ambice?
Ze začátku asi úplně ne. Po prvních několika zápasech jsem na to ale už začal myslet. Měli jsme totiž vítěznou šňůru a pomalu a jistě jsem ve vítězství v přeboru začínal věřit.

Tabulku jste vedli prakticky hned od začátku soutěže. Jak bylo těžké, z pozice psychiky a motivace, nastupovat do všech zápasů jako favorit?
Těžký byl hlavně poslední zápas na podzim, který jsme hráli s Duklou. V něm se totiž hrálo o to, zda budeme mít po podzimu náskok 8 bodů, pokud bychom vyhráli, 5 bodů, pokud remizovali a pouhé 2 body, kdybychom prohráli. Zápas jsme nakonec nezvládli a prohráli jsme. Naštěstí na začátku jara začali ztrácet ostatní a náskok nám v podstatě spadl do klína.

Na druhou stranu to na jaře nebyla úplně “jasná jízda”. Většinu zápasů, co jste vyhráli, jste vyhráli buď o gól či maximálně o dva...
Je fakt, že na jaře nebyly zápasy úplně nejlepší a většinou jsme vítězství vybojovali.

Není trochu škoda, že nebude double, tedy že nevyhraje i pohár? Nechyběla v poháru trochu motivace? Vypadli jste v semifinále s Libuší.
Motivace nechyběla, ale prostě šlo o špatný zápas. Celou dobu jsme vedli, pak jsme to zuby nehty bránili a v poslední minutě nás trochu zařízl rozhodčí, kdy jsme dostali po rohu góla. Na penalty jsme potom prohráli. Bohužel, jelikož double jsme chtěli.

Pod titulem je kromě jiných určitě podepsán i trenér Jirka Hron. Když ho porovnáš s předchozími trenéry, co si měl, v čem byl jiný? V čem ti vyhovoval a v čem naopak úplně ne.
Líbil se mi na něm určitě přístup k hráčům a tréninky, které mě hodně bavily.

A něco negativního?
Nelíbilo se mi, že mě první půl rok stavěl na útočníka (smích).

Různých postů sis tuto sezónu užil dostatek. V áčku, i když jsi tam toho zase tolik nenahrál, jsi nastupoval na pozici krajního záložníka. Jaro v dorostu si zase odehrál ve středu zálohy. Který post ti nejvíce vyhovuje?
Nejvíce asi ten střed zálohy, co jsem hrál na jaře v dorostu.

Už jsme nakousli téma mužů. Ty teď v dorostu končíš, hodláš pokračovat i do chlapů?
Ano, budu pokračovat tady na Tempu.

FC Tempo Praha - SK Union Vršovice 4:3 FC Tempo Praha - SK Union Vršovice 4:3
Jak to bude s ostatními hráči, kteří nyní v dorostu končí? Máš informace, zda budou také pokračovat?
Co já vím, tak všichni by měli nastoupit do přípravy s áčkem a pak se uvidí.

S áčkem nyní už i trénuješ, občas hraješ, za béčko pak hraješ pravidelně, ulehčuje tato spolupráce a spojení podle tebe přechod dorostenců do mužů?
Určitě. Myslím si, že je v tomto ohledu Tempo jedním z nejlepších týmů v Praze. Přechod mezi dorostem a muži tady funguje skvěle. Například i mladí kluci chodí hrát s áčkem nebo béčkem chlapů a získávají tím zkušenosti.

Na závěr několik otázek mimo fotbal. Tys teď úspěšně odmaturoval, z dějepisu a zeměpisu ale za 3, klasicky jsi tyto předměty dal na druhou kolej a soustředil se na češtinu a angličtinu, ze kterých jsi dostal za 1?
Úplně ne, příprava byla naopak poctivá. O svaťáku jsem se hodně učil a snažil jsem se učit i předtím.

Co sis z dějepisu a zeměpisu vytáhl za otázky?
Z dějepisu Velkou francouzskou revoluci a ze zeměpisu subsaharskou Afriku.

Jdeš na nějakou vysokou školu? Pokud ano, kam a na jakou?
Dostal jsem se na práva v Plzni.

Nestraší tě pověst plzeňských práv?
Naopak. Každý se mi sice vysmívá, když to říkám, ale mně to přijde jako normální věc. Když to vystuduji, tak budu mít titul jako z jakékoli jiné školy. Nicméně budu zkoušet přestoupit do Prahy.

Osoby:

Jiří Hendrich

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:43)

Tagy:

    Rozhovor týdne