FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Libor Koller

21.6.2014 16:45   Daniel Morávek  

Je to tak 50:50, že budu u týmu pokračovat, říká po postupu trenér áčka Libor Koller.

Gratuluji k postupu do přeboru. Udrželi jste první místo po podzimu, a Tempo se tak po roce vrací do nejvyšší pražské soutěže. Nebylo to nicméně jednoduché. Zatímco podzim jste vyhráli, v jarní tabulce jste skončili až čtvrtí. V čem byl na jaře problém?
Problém byl hlavně v tom, že jsme neabsolvovali žádnou zimní přípravu. Chodilo nás trénovat maximálně deset. Kluci zřejmě nechodili kvůli tomu, že kádr čítal celkem jen 13 hráčů. Byli si tak jistí, že budou hrát. Bylo to pro mě velké rozčarování, se kterým jsem nemohl prakticky nic dělat.

Pokud se přístup hráčů nezmění, bude mít Tempo šanci v přeboru uspět?
Myslím si, že by šanci absolutně nemělo. Přebor je kvalitnější soutěž, která se nedá odehrát v 11 lidech. V zápasech se musí točit více lidí a pokud se přístup hráčů nezlepší, Tempo nemá v přeboru co dělat.

Zmínil jsi jako problém i nedostatek hráčů. Dojde k rozšíření kádru?
Určitě by se měl kádr doplnit a už jsem o tom hovořil s vedením. Především by se ale měli nad sebou zamyslet hráči, kteří nechodili na tréninky.

Sokol Kolovraty - FC Tempo Praha 1:6 (1:3) Sokol Kolovraty - FC Tempo Praha 1:6 (1:3)
Jak to vypadá s hráči, kteří odehráli jaro, do další sezóny? Všichni chtějí na Tempu pokračovat?
Co jsem se ptal v kabině, tak nikdo neříkal, že chce končit. Jedinou výjimkou je Martin Vrzal, se kterým jsem mluvil a který si chce od fotbalu odpočinout.

Do přípravy by ale nicméně mělo nastoupit poměrně dost dorostenců. Někteří už navíc za vás na jaře hráli. Myslíš, že se můžou stát budoucími základními kameny sestavy áčka?
To záleží hlavně na nich samotných. Byly roky, kdy přišli dorostenci, odtrénovali 14 dní a pak se na to úplně vykašlali. Přestali chodit, protože buď zjistili, že na to nemají, a nebo, že tomu nechtějí dát tolik, co by měli.

Na druhou stranu s vámi už řada dorostenců během sezóny trénovala a hrála, takže by to pro ně nemusel být takový šok, ne?
Je pravda, že ti, co táhli dorost, chodili i s námi. Takže u nich by žádný problém být snad neměl. Je ale rozdíl mezi dorosteneckou a mužskou kategorií. Dorostenci, kteří teď přijdou a za nás předtím nehráli, to tak nebudou mít lehké. Problém však bude hlavně v tom, jak se vypořádají s tím, že budou muset více trénovat a plnit určité taktické úkoly při zápasech.

Tempo nicméně kvalitu určitě má a nemuselo by se v přeboru ztratit. Kdo byl na finále poháru, viděl, že jste byli přeborovým Hájům více než důstojným soupeřem. Kdyby to bylo o půli 7:0 pro Tempo, nemohl se nikdo divit.
Tým kvalitu má, ale že by se ve stávajícím počtu hráčů dalo hrát s přeborovými mužstvy dlouhodobě, to určitě ne. Stačí, aby došlo ke zranění nebo vykartování a už by měl tým problém. Jinak k poháru. Podobný scénář se nám stal na jaře několikrát. Vyhráli jsme první poločas ve Štěrboholech, vyhráli jsme první poločas tady s Újezdem a Vyšehradem a s Pragovkou jsme hráli 0:0. Měli jsme však velké problémy s proměňováním šancí a možná se projevila i kondiční stránka.

V Kolovratech při výhře 6:1 však asi tyto problémy nebyly. Tam konečně vyšlo to, co mělo?
Myslím si, že vyšlo to, co mělo vyjít. Protože předchozí zápasy jako s Pragovkou, Vyšehradem nebo Štěrboholami jsme měli plno šancí, které jsme neproměnili. Říkal jsem ale klukům, že to, s prominutím, někdo už “odsrat” musí. Když jsme jeli z prohraného finále poháru a já jsem se večer podíval na výsledek Táborsko - Budějovice, říkal jsem si, že by podobný výsledek mohl být i v Kolovratech. Jednalo se o stejnou situaci, jako jsme měli my, kdy oba týmy hrály o postup. Jsem rád, že to v Kolovratech opravdu vyšlo.

Předpokládám, že postup do přeboru byl důležitější než pohár...

Obě soutěže jsme chtěli vyhrát. Když už jsme ale prohráli finále poháru, doufal jsem, že to dopadne jak vloni s Vršovicemi. Ty prohrály finále poháru a následně vyhrály přebor.

Spartak Kbely - FC Tempo Praha 0:1 Spartak Kbely - FC Tempo Praha 0:1
Jak to vypadá s tvými dalšími plány na Tempu?
Zatím je to otevřené.

Je pravděpodobnější, že zůstaneš?
Zatím to je 50:50.

Pokud bys zůstal a pokračoval bys dále, kdy by začínala příprava na novou sezónu?
Ve středu 16. července.

A kolik bys tam optimálně očekával hráčů?
18 + 2 brankáři. V přípravě bylo vždy hodně lidí, tedy až na poslední zimní přípravu. Pak se ale hráči začali pokaždé vytrácet. Jak jsem říkal, bude záležet na klucích a na tom, co budou chtít fotbalu obětovat.

Na čem závisí, zda zůstaneš?
Jestli do toho budu mít ještě chuť.

To tě přístup hráčů až tak znechutil?
Částečně se to tak dá říci.

Na podzim jsi tady ještě hrál, pak jsi ale odešel. Kde jsi na jaře hrál?
Na Vysočině 1. B třídu

Kde přesně?
Za Černovice a jsem druhý nejlepší střelec.

A to tam hraješ stopera?
Ano, hraju stopera.

Teď jsi mi trochu nahrál, podle statistiky, co jsou na internetu, jsi v první české lize odkopal 170 zápasů a dal pouze jeden gól...
Tak to je špatně, jelikož jsem dal v první lize 8 gólů. Statistiky jsou někdy mylná věc.

Tak to se omlouvám, 8 gólu na stopera není špatné. Koukal jsem i na statistiky z evropských pohárů a tam máš jeden gól, to sedí?
Ano, to je správně.

Když se podíváš zpátky na svoji kariéru, který zápas z evropských pohárů se ti nejvíce líbil? Na který vzpomináš nejraději? Je to třeba zápas v Udine, kde jsi skóroval?
To ani ne. Spíše vzpomínám na zápas v Leedsu v Anglii. Tam bylo 45 tisíc diváků, kteří tleskali domácím i nám. Byla tam skvělá atmosféra a nebylo to tak vyhrocené, jako třeba právě v Itálii. Tam, když jsme šli po zápase do kabiny, byla strkanice a rvačka, takže jsme museli utéct do kabiny.

Stýkáš se ještě se spoluhráči ze Slavie z té doby?
Moc ne. Když se někde vidíme, tak samozřejmě pokecáme, ale že bychom se plánovaně stýkali, tak to ne.

Takže za veterány nehraješ? Nějaké silvestrovské derby a podobně?
Copak já jsem veterán? (smích) Věkově možná ano, ale duševně si tak nepřipadám.

Osoby:

Libor Koller

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:34)

Tagy:

    Rozhovor týdne