FC Tempo Praha

U19: Hodnocení sezóny 2013/14

17.7.2014 22:11   Jiří Hron  

Většinu soupeřů jsme převyšovali ve všech fotbalových dovednostech, myslí si trenér Jiří Hron.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Sportovní cíl byl uspět v přeboru a etablovat hráče do týmů mužů, dále zvládnout studijní povinnosti kluků a v neposlední řadě také pomáhat mladšímu dorostu.

FC Tempo Praha - SK Union Vršovice 4:3 FC Tempo Praha - SK Union Vršovice 4:3
Jak se je podařilo naplnit?

Přebor jsme s náskokem vyhráli, takže v tomto směru velký úspěch, stejně tak na jaře kromě již stabilních členů áčka chodili na zápasy i další kluci, takže i tento cíl byl splněn. Doplňování mladšího dorostu fungovalo po celou sezonu, stačí se podívat na počty odehraných utkání. Tady je pravda, že jsem čekal, že kluci napomůžou lepším výsledkům než boji o záchranu, ale takový je někdy fotbal. Pokud jde o studijní výsledky, někteří hráči odmaturovali s přehledem, bohužel ne každému se to podařilo. Prospěch nematurantů byl celkem v normálu, takže i s tím jsem vcelku spokojený.

V čem měl váš tým navrch nad soupeři?
Určitě fotbalovostí, většinu soupeřů jsme převyšovali ve všech fotbalových dovednostech. Je až s podivem, jak kvalitně jsme dokázali zahrávat i standardní situace, přestože jsme se na jejich zahrávání v tréninku vůbec nesoustředili. Je pravda, že jsme měli ve svém středu několik tahounů, avšak i při jejich absenci je dokázali kvalitně zastoupit mladší kluci, což byla nakonec asi naše největší devíza, když v období největší marodky se projevilo, jak široký a přitom kvalitní kádr vlastně máme.

V čem naopak soupeři byli lepší?
V bojovnosti a nasazení. Především v průběhu jara, kdy jsme měli již slušný náskok, kluci spoléhali především na to, že po fotbalové stránce mají navrch a nedávali do hry tolik, co by se slušelo, nicméně až na výjimky jsme to zvládali.

Na co jste se během sezóny nejvíce zaměřovali v tréninku a jak to bylo následně efektivní v zápasech?
Především na hru na malém prostoru, pod velkým časoprostorovým tlakem, řešení situací 1 na 1 i proti více soupeřům a ještě na kvalitu zakončení. V zápasech se to projevovalo tak, že jsme dokázali řešit kritické situace v blízkosti obou branek. Pokud jde o zakončení, v soutěži jsme vstřelili 105 branek, do listiny střelců se zapsalo 15 hráčů, na druhou stranu jsme neproměnili asi 200 dalších čistých gólových šancí...

FC Tempo Praha - Junior Praha 3:2 FC Tempo Praha - Junior Praha 3:2
Jak jste byli spokojeni s tréninkovou morálkou vašich svěřenců a jaké procento tréninkové účasti považujete za dostatečné?

Především na jaře nejsem úplně spokojený, pravdou ale je, že někteří kluci maturovali, trápila nás velká marodka, v týdnu jsme hráli pohár, někteří i za áčko, o víkendu navíc zápasy áčka, béčka a mladšího dorostu, takže i to mělo jistě vliv na účast. Protože kluci jsou již téměř dospělí, mají vlastní zodpovědnost, a tak by jejich účast na trénincích měla být téměř stoprocentní. Dokážu pochopit absenci tak jednou za měsíc, v období maturit je to samozřejmě jiné. Bavíme se samozřejmě o hráči, který nemá zdravotní problémy. Obecně ale přistupuji k docházce tak, že každý hráč je zodpovědný za svou výkonnost, já dávám pouze možnost zkvalitnění výkonu a přípravu na přechod do dospělé kategorie a je na hráči, jakou má zodpovědnost k sobě a především k týmu, za který hraje, protože jeho výkonnost ovlivňuje úspěch celého týmu.

Jak probíhá komunikace s rodiči a jak jste s ní spokojeni?
Žádná oficiální není třeba, hráči si vše ve svém věku dokáží řešit sami, a tak se komunikace s rodiči omezuje pouze na pozdravení a přátelský pokec:-).

Co budete chtít v následující sezóně zlepšit ve vašem týmu?
Těžko říct, v jaké roli budu příští rok u týmu, ale jistě bude třeba především zapracovat kluky, co přijdou z mladšího dorostu do týmu.

Co byste rádi viděli za zlepšení ve fungování celého klubu?
Aby byl víc respektovaný názor každého trenéra v otázkách jeho týmu, a to nejen ze strany vedení, ale i ostatních trenérů a dalších lidí okolo Tempa. Kdo jiný než trenér zná nejlépe svůj tým, ostatně, je to jeho práce.

Co vás zaujalo na MS v Brazílii?
Že díky chybám rozhodčích jsem v Tipsportu přišel už o docela slušné peníze:-).

Chcete dodat něco, na co jsme se nezeptali?
Povedlo se nám dát dohromady skvělý tým, včetně toho realizačního a za možnost být jeho součástí a všechny vzpomínky s tím spojené bych nevyměnil za všechny fotbalové výhry světa. Největší vítězství totiž nejsou ta sportovní, ale lidská.

Osoby:

Jiří Hron