FC Tempo Praha

Zastavení sedmé: Pád a vzkříšení Tempa

5.9.2014 21:19   Jiří Trunečka  

Famózní tažení Tempa do pražského přeboru a poklidná záchrana v premiérové sezóně však s sebou přinesly také nečekané problémy.

Přestože při sportovní konfrontaci se slavnějšími soupeři Tempáci obstávali se ctí, o materiálním zabezpečení to neplatilo.

Budova šaten, vybudovaná svépomocí před bezmála třiceti lety, se pomalu ocitala v havarijním stavu, hráči trénovali s prakticky vyřazenými míči, škvárové hřiště se nedařilo připravit ani pro zápasy áčka.

Rozdílné představy hráčů a vedení prvního mužstva na straně jedné a klubových funkcionářů na straně druhé vyústily v roztržku, která měla na další roky významně ovlivnit výsledky Tempa. V polovině roku 1983 totiž spory vyvrcholily odchodem hráčů A týmu včetně trenéra Žovince.

Z dorostenců a hráčů B týmu bylo takřka přes noc složeno mužstvo, které se mělo pokusit o záchranu v přeboru. ByIo to však příliš velké sousto.

TJ Tempo Praha - účastník přeboru 1988/89 TJ Tempo Praha - účastník přeboru 1988/89
V roce 1984 mužstvo sestupuje do I.A třídy a aby problémů nebylo málo, končí hned několik mládežnických trenérů, po jejich svěřencích sahají konkurenční oddíly. Fotbal na Tempu stagnuje.

Krizová situace naštěstí vyústila ve změny ve vedení kubu. Jeho noví členové, Nechvátal, Zítka, Satýnek, Huml, Štilec, Kolář a Tesařík, společně s předsedou Provazníkem dokázali pád klubu zastavit.

Podařilo se obnovit vztahy uvnitř tělovýchovné jednoty, vypořádat se s velkou zadlužeností a zrekonstruovat klubovnu.

Byla vystavěna opěrná zeď jako příprava pro budoucí vybudování druhého hřiště, které klub nutně potřeboval.

Posléze se vrátil úspěšný trenér Žovinec a v sezóně 1987/1988 se týmu podařilo postoupit zpět do pražského přeboru.

Připomeňme si hráče, kteří v následující sezóně v dresu Tempa znovu nastupovali v pražském přeboru a v nesmírně dramatickém finiši jej pro Tempo udrželi i do další sezóny:
Vodička, Nechvátal, Jiří Adamec, Michal Adamec, Hnízdil, Kerouš, Netolický, Maceridis, Slavík, Šulc, Tesařík, Tichý, Pavel Vrba, Kronďák, Neuman, Smrt, Teplý, Voženílek, Horešovský, Doležal, Flandera, Köhler, Moučka, Štancl, Štětka, Weinlich, Zelinka, Hanuš a Kučera.

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:1)

Tagy:

    Historie