FC Tempo Praha

Metropolitní soutěž startuje, týmy odkrývají karty

6.9.2010 12:55  

Kdo napodobí Zličín z uplynulé sezony a postoupí do divize? A koho postihne tentokrát osud béčka Vyšehradu a Sparty Krč, jež sestoupily do I. A třídy?

www.fotbalnews.cz (Denis Postler) - Podívejme se tedy alespoň stručně do „kuchyně“ všech šestnácti mužstev, co se u nich událo před novým ročníkem. Už předem však stojí za to připomenout, že k trenérské změně došlo v letní pauze v jednom jediném případě, a to u mužstva Dukly B. Ta sestoupila po roce v divizi zpět do přeboru a kouče Jaroslava Hynka nahradil Michal Prokeš, který je rovněž generálním manažerem klubu z Julisky, jedenáctinásobného mistra republiky.

Jména některých účastníků pražského přeboru svým věhlasem přesahují hranice nejen hlavního města, ale celé země. Zejména jde o tři trenéry. Zdeněk Hruška (Libuš) hájil 25x branku čs. reprezentace, zachytal si dokonce i na mistrovství světa 1982 ve Španělsku. V lize býval velkou oporou Bohemky i Slavie. Miroslav Pauřík (Uhelné sklady), svého času řízný bek Slavie s jedinečným výskokem, oslavil nedávno šedesátiny. V národním mužstvu odehrál čtyři zápasy, v sešívaném dresu nastoupil i na zaplněném stadionu Realu Madrid. Barvy Slavie, často i v evropských pohárech, hájil později také stoper Libor Koller, nyní kouč staronového účastníka přeboru FC Tempo Praha. Coby kapitán futsalové reprezentace a hlavně skvělý střelec se proslavil Martin Dlouhý. Jeho góly by měly táhnout Radotín za postupem do divize. Nebo to dopadne všechno jinak?!

DUKLA PRAHA B (v minulé sezoně sestoupila z divize). Na Julisce učinili s B-týmem de facto totéž, co loni – zcela rozpustili kádr B-týmu a spousta hráčů odešla na hostování jinam. Rozdíl je v tom, že před rokem Dukla B postoupila do divize, teď spadla zpátky. Do širšího kádru A-týmu se prosadilo trio Preisler, Přeučil, Sklenář. Kdo tedy vlastně tvoří nový kádr?! „Celkem čtrnáct hráčů. Dvanáct nám jich teď vyšlo z vlastního dorostu, zbylými dvěma jsou stejně staří stoper Marič z Roudnice a záložník Vodrhánek ze Slavie,“ prozradil vedoucí mužstva Jiří Uldrich. „Další dva až tři hráči budou chodit na zápasy přeboru z kádru áčka,“ doplnil trenér Michal Prokeš. Jeho asistentem je Richard Polák, přišel z Mohelnice. A cíle. „Nikoliv postup, beztak by měla být samostatná soutěž juniorek. Jde nám o to, připravit další hráče pro áčko,“ řekl Prokeš. Kapitánem byl zvolen Pavel Radoš, hrát se bude na hlavním stadionu na Julisce. V premiéře však nastoupí Dukla B v sobotu dopoledne na Aritmě, a to je také jasný šlágr 1. kola přeboru.

SC RADOTÍN (v minulé sezoně 2. místo v přeboru). Před minulou sezonou si dal cíl skončit do 5. místa, nakonec byl druhý o jediný bod za postupujícím Zličínem. „Vzhledem k tomu, že jsme kádr prakticky neobměnili, musíme mít cíle nejvyšší, tedy do třetího místa. Předpokládám opět vyrovnanou soutěž a díky nejen futsalovým, ale už také beachfotbalovým reprezentačním povinnostem některých radotínských hráčů i horší vstup do soutěže než vloni,“ projevil jistou dávku pesimismu trenér Richard Bogdanov. Hostování ze Sparty ukončil mladý brankář Machynek, jenž v minulé sezoně vychytal Radotínu 11 zápasů s čistým kontem. V Králově Dvoře zkouší štěstí Krupička, s myšlenkou hostování v nižší soutěži si pohrává stoper Toman (Úhonice). Jinak je kádr beze změn. Machynka nahradí mostecký gólman Krystyník a ze Slovenska přichází mladý stoper Pitvorec, který v Praze pracuje. A co kanonýr Dlouhý, kolik toho odehraje? „Přestup z futsalových Teplic do Bohemky pomůže nejen jemu, ale i nám. Bude mít víc času na regeneraci, což v jeho věku důležité. Slibuji si od toho, že jeho výkonnost se stabilizuje a díky hracímu termínu Bohemians předpokládám minimální časové kolize,“ dodal Bogdanov.

FSC LIBUŠ (v minulé sezoně 3. místo). Podobně jako Radotín také Libuš měla ještě v posledním kole minulé sezony šanci na postup. Soupeři ji berou hodně vážně. „Odchody nejsou žádné, udrželi jsme tým pohromadě. To je rozhodně úspěch,“ mohl vítězoslavně prohlásit trenér Zdeněk Hruška. Na tom má podíl nejen manažer Ivan Voborník, bývalý hráč obou pražských „S“, ale i další libušští fotbaloví nadšenci. Tým byl doplněn z dorostu trojicí Daniško, Nekola, Schlupek, přičemž zejména posledně jmenovaný má šanci proniknout do sestavy. Z Německa se navíc vrátil zkušený Pilík, zatímco Tomšů se objeví na Libuši až koncem září. Po operaci začíná s tréninky brankář Michálek, na marodce je tak už jen Marčík. „Mým přáním je, aby fotbal na Libuši bavil hráče i diváky. Řeknu totéž co loni, chceme zlobit v popředí tabulky, beru pozici do třetího místa. Pokud nepřijdou zranění,“ řekl Hruška, jehož však mrzí nulová podpora klubu ze strany místního úřadu. „Libušska radnice, to je pro mě velké zklamání…“

SK ARITMA PRAHA (v minulé sezoně 4. místo). Vokovičtí by mohli Dukle B nejvíc ztrpčovat cestu za předpokládaným prvenstvím – shodou okolností se jejich vzájemný souboj, derby Prahy 6, uskuteční hned na úvod sezony. V létě tradičně odcestovala do Kanady dvojice ofenzivních hráčů Novák – Marousek, jinak kádr nikdo neopustil. Aritma se naopak posílila, z Motorletu přišel zkušený pravý záložník Prošek, z Jinočan obránce Ambruz a forvard Bogár, který byl nejlepším střelcem přípravy s pěti góly. Ten bude nastupovat v útoku s Nigerijcem Obusanyou, jenž dal na jaře v přeboru osm branek. „Jsem spokojen s přípravou i posilami, do každé řady v základní sestavě jeden hráč,“ uvedl trenér Tomáš Kubr. „Máme osmnáctičlenný kádr, který se dva roky snažíme pomalu, postupně zkvalitňovat. I podmínky máme na Aritmě dobré, ke štěstí mi chybí asi jen větší provázanost s mládeží. To je i důvod, proč na jaře spadlo naše béčko z I. A třídy.“ Cílem Aritmy je o něco vylepšít čtvrté místo, obhájit triumf v Poháru PFS a – nedostávat červené karty… To byla jedna z největších bolestí Aritmy v minulé sezoně.

SK UHELNÉ SKLADY PRAHA (v minulé sezoně 5. místo). Svým ofenzivním fotbalem „uhlíři“ nahánějí už léta soupeřům strach. Nejinak by tomu mělo být v nové sezoně, vždyť v generálce zelenočerní smetli SK Střešovice 6:0 a hattrickem se blýskl zkušený záložník Hurych. Posilou do útoku je Fedič z Hájů, který bude nastupovat vedle ofenzivního „tanku“ Hnáta. Bohužel, kanonýr Zilvar si v přípravě obnovil zranění kolene a nikdo neví, jak dlouho bude mimo hru. V uplynulé sezoně stihl jen její závěr. Další ofenzivní fotbalista Rožánek má zraněný sval a aby toho nebylo málo, zranil se i Brodan, který byl loni na podzim nejlepším střelcem týmu. „I tak jsme se stávajícím kádrem spokojen. Vadí mi však, že hráči mají problémy s docházkou na tréniky. Co ale můžete dělat, když musejí dát často přednost zaměstnání před fotbalem. Pokusíme se poprat o špičku tabulky a předvádět slušný fotbal,“ konstatoval trenér Miroslav Pauřík. Od loňského října, kdy povýšil z postu asistenta na šéftrenéra, mužstvo z Košíř pod jeho vedením ve 24 kolech prohrálo jen dva zápasy, a sice na podzim na Zličíně a na jaře na Aritmě.

ČAFC PRAHA (v minulé sezoně 6. místo). Záběhlická Čafka byla už dvakrát vynikající na podzim, letos na jaře jí však v závěru došel kyslík na všech frontách. A-tým se propadl z prvního místa na šesté, prohrál také ve finále poháru s Aritmou, zatímco béčko přišlo ve finiši smolně o postup do I. A třídy a dorost spadl přeboru. Pech na čtvrtou… Tým získal tři posily, přišli obránce Bohemians 1905 Šik (na jaře byl v Radotíně), záložník Pulkert (na jaře divizní Hranice na Moravě) a útočník Šmejkal (Dolní Měcholupy). Naopak do osmnáctičlenného kádru se nevešel Veverka a hostování z Újezdu nad Lesy ukončil brankář Kopecký. V generálce Čafka zdolala 3:2 strašnický tým z I. A třídy PSK Union. „S přípravou i tréninkovou docházkou jsem spokojen, máme jen nějaká lehčí svalová zranění. V loňské sezoně jsou dlouho vedli tabulku a skončili jsme až šestí, takže cíl je jasný: vylepšit tohle umístění,“ sdělil trenér Zdeněk Herink.

ČECHIE UHŘÍNĚVES (v minulé sezoně 7. místo). Tým z Prahy 22 načíná pátou sezonu v řadě v přeboru: dosud se umístil na 10., 7., 5. a 7. příčce. „Chceme výš, cílem je získat přes padesát bodů,“ řekl jasně trenér Petr Königsmark. Jeho tým vyděsil celý přebor vítězstvím v přípravě 2:1 nad silnou divizní Admirou. „Hráli jsme velmi dobře, což souvisí i s tím, že se zlepšila tréninková morálka našich fotbalistů.“ V 37 letech skončil kapitán a levý bek Horáček, do Újezda nad Lesy odešel Znamenáček, naopak další zkušený borec Zlatník po jistém zvažování pokračuje a bude hrát na postu stopera. „Uzdravili se nám Jaroš, Sarichev a naopak na marodce je ještě Běhounek,“ doplnil kouč. To nejdůležitější jméno až na závěr: tahounem Čechie by měl být znovu kanonýr Čejka, pro něhož je sice jistým problémem běhání, střílení branek však ne.

LOKO VLTAVÍN B (v minulé sezoně 8. místo). Skončili dva nejzkušenější hráči, obránce Dohnal a kanonýr Dolista, který dal v předchozí sezoně, pro „Lokádu“ nováčkovskou, nezanedbatelných 13 gólů. První z nich odešel pracovně do zahraničí, druhý má zdravotní potíže a bude kopat jen nižší soutěž za Dobřichovice. „Oba nám budou určitě chybět. Naopak z výkonnostních důvodů jsem vyřadil z kádru čtyři hráče. Než se to ustálí, spoléhám i na pomoc hráčů z áčka,“ uvedl trenér Milan Šafr. Právě z kádru A-týmu, který hraje ČFL, byli do béčka přeřazeni Vyhnal a Zelinger. Po zrnění se vracejí Šimek a Stanislav Kodr, z týmů I. A třídy by měly dorazit tři posily, jež si trenér sám vytipoval. „Loni byl kádr kvalitnější, budu rád za umístění v první polovině tabulky,“ odmítl stavění vzdušných zámků Šafr.

HÁJE JIŽNÍ MĚSTO (v minulé sezoně 9. místo). Hájecký trenér Zdeněk Slabý se tolik těšil, že v nadcházející sezoně prorazí s týmem reprezentujícím největší sídliště ve střední Evropě (necelých sto tisíc obyvatel) poprvé v historii do první poloviny tabulky přeboru, jenomže… Jenomže v létě odešli dva hráči, které bude prakticky nemožné nahradit. Kanonýr Bičaník, autor 25 branek, je v divizním Motorletu, zatímco Fedič dokonce u přímé konkurence v Uhelných skladech. A to ještě vypadla na dva měsíce další opora dosavadní sestavy, záložník Janeček. Tým doplnilo sedm vlastních dorostenců a po čtyřech letech se vrátil k aktivní činnosti bývalý hráč Hájů Vlasák. Hostování Bednáře z Podolí se změnilo na přestup. „Vypadá to na boj o záchranu, góly Bičaníka i Fediče nám budou chybět. Nemáme útočníka,“ pohlédl neúprosné realitě do očí Slabý.

BOHEMIANS PRAHA B (v minulé sezoně 10. místo). Do áčka střížkovské Bohemky povýšil záložník černé pleti s kanadským pasem a českým jménem Kliment, ten ale bude asi beztak chodit na zápasy béčka. „Z dorostu, který postoupil z přeboru do divize, nám teď vyšlo devět devět hráčů, z nich vybereme pět až šest do našeho kádru. Ten bude devatenáctičlenný. Už se nestane to, co na jaře, abychom horkotěžko dávali na mistrák dohromady alespoň jedenáct hráčů,“ uvedl jeden z dvojice trenérů B-týmu zelenobílých Jan Trousil. U týmu zůstává i jeho kolega Pavel Mráz, který ještě na jaře hrál divizi za Jirny a teď dává góly za Blšany v Ústeckém krajském přeboru. Až se vnucuje představa, že v pražském přeboru by je mohl dávat také. „Chceme letos výš, poprat se o třetí místo,“ upřesnil Trousil.

SK MOTORLET PRAHA B (v minulé sezoně 11. místo). Po loňské ne úplně ideální sezoně, kdy se měl prát Motorlet B o čelné příčky a skončil až jedenáctý, se čeká zlepšení i v souvislosti se změnou přípravy. „Najeli jsme na nový model, trénujeme společně s áčkem, dohromady přes třicet hráčů. A v pátek pak nominujeme kádry hráčů pro zápasy áčka v divizi a béčka v přeboru,“ prozradil trenér Jaroslav Šturma. To je přesně totéž, co před několika lety zavedl trenér Busta v Bohemians 1905. Po jeho odchodu tento model ihned zrušili. „Letos chceme hlavně klidnější sezonu než loni a abychom už měli konečně i víc štěstí. Cíle ohledně umístění nemáme, spíš jde o to, připravovat mladé hráče na přechod do mužského fotbalu,“ sdělil Šturma. O místo v kádru Motorletu B se popere hned osm dosavadních dorostenců.

UNION VRŠOVICE (v minulé sezoně 12. místo). Tým z vršovického Edenu si docela užil klidnou sezonu, kdy si udržoval odstup od sestupové bažiny, jenomže s příchodem Tempa a Meteoru B to už asi taková pohoda nebude. „Víme, na co máme. Rádi bychom se pohybovali okolo deátého místa a znovu se vyhnuli obavám o záchranu soutěže,“ uvedl předseda klubu a sportovní manažer Jaroslav Bellada. To bude moc těžké naplnit. „Kádr jsme doplnili, ne posílili. Máme tak deset, jedenáct hráčů přeborové kvality,“ řekl zcela na rovinu trenér Přemysl Renský. Aktivní činnost ukončil známý útočník Vladimír Šimr, bude vedoucím mužstva. Jeho dvojče a stoper Jan pokračuje, podobně jako např. 41letý bek Tomaides či 40letý Novák. Hostování z Admiry ukončil Štochl, Barák odešel do Junioru. „Hodně budu postrádat Holzknechta. Důležitý hráč sestavy, ale odešel do Německa,“ řekl kouč. Přišli mladí, brankář Neuwirth (Bohemians 1905), Kroh (Junior), Špaček (Admira) a Jakub Kučera (Viktoria Žižkov).

SOKOL CHOLUPICE (v minulé sezoně 13. místo). Na domácí zápasy Cholupic se schází průměrně 150 diváků (tedy víc, než chodilo na Slavii B, Žižkov B a Motorlet v ČFL), jezdí i na utkání venku a vytvářejí tím tlak na hráče, trenéry a funkcionáře. Nelze si proto klást přízemní cíle. „Střed tabulky. V pohodě. A kromě toho předvádět lepší fotbal,“ nasadil si laťku pořádně vysoko trenér Roman Truneček. „Tým máme přibližně stejně kvalitní jako loni, velký rozdíl je však v tom, že nejsou zranění.“ Do Tempa se přesunul Boháč, jenž v Cholupicích hostoval z Motorletu. Bílý dres svlékli také Strouhal, Luboš Vondra a Pavel Čermák, navíc se jedná o odchodu Šmejkala (Nusle) a Švertšala (Kunratice). Posily? Šídlo (Krč), Sivčák (Háje) a Skřivan (Zvole). O místo v sestavě na kraji zálohy si řiká hlavně dorostenec Šídlo.

FK ÚJEZD NAD LESY (v minulé sezoně 14. místo). „Mohlo by to být lepší než v loňské sezoně,“ říká s jistou dávkou obezřetnosti trenér týmu zelenožlutých z Prahy 21 Miroslav Kopecký. Přišla posila zvučného jména, tedy alespoň na úrovni pražského přeboru: tradiční podzimní střelec Fliegel, což ale zatím předváděl v dresu Čafky. Teď se o to pokusí v Újezdě. „Společně s Frýdou se v útoku docela dobře doplňují,“ těší se Kopecký. Spustí jeho přední voj kanonádu? V přípravě to docela šlo. Odešli záložník Engelmann (Kunice) a útočník Brych (Královice), vedle Fliegla, jenž hrál na jaře za Kollerovu Smetanovu Lhotu I. B třídu, přišli i Tomáš Zahradník (před lety hrál ČFL za střížkovskou Bohemku), Znamenáček (Uhříněves), záložní Janek (Luštěnice u Mladé Boleslavi, dříve však hrál dorosteneckou ligu za Olomouc a po přechodu do mužů MSFL za Zábřeh) a brankář Kopecký (ukončil hostování z ČAFC), který je synem trenéra Újezdu. „Cílem je vyhnout se boji o záchranu, aby byly pod námi alespoň čtyři týmy,“ spočetl trenér Kopecký.

FC TEMPO PRAHA (postoupil z I. A třídy). Rok a půl je v Tempu trenér Libor Koller, bývalý obránce Slavie z dob, kdy hrála velmi důstojnou roli v evropských pohárech. Za tu dobu pozvedl tým žlutočervených ze dna I. A třídy až k postupu do přeboru. Docela rychle. „Někteří hráči ani zpočátku nechápali, co po nich chci,“ řekl Koller, který se snažil aplikovat na Lhotce své návyky z vrcholového fotbalu. A šlo to. Už předem má přeborové osazenstvo z Tempa respekt. V přípravě sehrálo 7 zápasů s bilancí 5 – 1 – 1, zdolalo i divizní Zličín. Ze základní sestav odešel jen David, ukončil kariéru. Posily: Boháč (naposledy Cholupice), Beneš (Krč), Reitinger (Meteor), Baubín (Podolí). Osa týmu? Brankář Kuchař, stoper Vrba, záložníci Žalud a Jan kočí, útočník Boháč. „Cíle nebudou nízké, první polovina tabulky. Tak páté místo,“ řekl Koller.

FK METEOR PRAHA VIII B (postoupil z I. A třídy). V nižší soutěži skončil (coby nováček postoupivší z I. B třídy) druhý o sedm bodů za Tempem. Přestože má Meteor B za sebou dva postupy, předem odmítá třást se na chvostu tabulky. „Hrát v její polovině,“ přeje béčku sekretář klubu Pavel Stehlík. „Rozhodně se vyhnout starostem o záchranu,“ tvrdí téměř totéž trenér Ivan Petrbok. V týmu jsou např. 41letý Venc, 35letý Velčovský, třicátníci Kutnohorský a Kurec, na druhé straně však i podstatně mladší fotbalisté. Meteor má kam sáhnout, jeho dorosty totiž hrají ve druhé nejvyšší soutěži. Šest hráčů má 20 let, pět jen 19 let. „Tihle kluci se musejí v přeboru nejprve otrkat, naším hlavním cílem je totiž vychovat z nich hráče pro divizní áčko,“ řekl Petrbok, který věří, že situaci nebudou muset chodit zachraňovat právě borci z áčka.



Osoby:

Libor Koller