FC Tempo Praha

U13: Hodnocení sezony

9.7.2017 18:58   redakce  

Kluci jsou zodpovědnější v přístupu k tréninkům i zápasům. Právě v tom vidím asi největší pokrok, protože vztah a nasazení kluků k fotbalu byl v tomto ročníku obrovský problém, těší trenéra Petra Havlíčka.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Pokračovat v cestě výchovy zdravě smýšlející osobnosti, odvážného sportovce a dobrého fotbalisty. Chtěli jsme opět rozvinout vnitřní motivaci hráčů, aby byli samostatní, na sebe nároční a dokázali převzít zodpovědnost za svá vlastní rozhodnutí. Díky tomu jsme pak mohli pracovat na dalším posunu fotbalových dovedností - zrychlit provádění herních činností, zlepšit rozhodovací schopnost a jako tým být daleko aktivnější a odvážnější ve hře s míčem.

AC Sparta Praha - FC Tempo Praha 7:1 AC Sparta Praha - FC Tempo Praha 7:1
Jak se je podařilo naplnit?
Zase jsme na naší společné cestě ušli další kroky dopředu. Někdy jsme se vrátili o pár metrů zpátky, někdy to bolelo, ale někdy jsme i popoběhli vpřed, a to pak zase chutnalo. Daleko víc hráčů už se chce opravdu zlepšovat, jsou zodpovědnější v přístupu k tréninkovému a zápasovému procesu. Právě v tom vidím asi největší pokrok, protože vztah a nasazení kluků k fotbalu byl v tomto ročníku obrovský problém. Stále ale máme na čem pracovat. Taky náš herní projev se zlepšil - hráči postupně pochopili řadu principů hry, více jsme dokázali držet míč a přibývalo fotbalových řešení. Z tohoto pohledu jsem tedy velmi spokojený.

Jaké jsou cíle do sezóny následující?
Pokračovat na naší společné cestě, jak je uvedeno v první odpovědi. Samozřejmě k tomu přidáme přechod na velké hřiště a přijdou klasické problémy kategorie starších žáků - každý jinak roste, někdo najde jiné hodnoty než fotbal, jiný nezvládne zvyšující se nároky… Ale překážky jsou od toho, aby se překonaly a hráč nebo i trenér z nich vyšel zase o něco silnější.

V čem měl Váš tým v soutěži navrch nad soupeři?
Troufnu si říct, že proti všem soupeřům - a to i proti těm "silným" - jsme vystupovali nebojácně, s touhou vyhrát a společným naladěním na zápas. Proti klubům srovnatelné velikosti, kde nepracují jen s těmi nejlepšími, jsme se podle mě dokázali prezentovat velmi herním pojetím. Což je ostatně vlastnost všech tempáckých kategorií.

Který soupeř Vás zaujal a čím?
Nevybavím si soupeře, u kterého bych si řekl: "Ty brďo, to je něco“. Tím neříkám, že proti nám nenastoupily kvalitní týmy se zajímavými individualitami.

Jaké je Vaše oblíbené herní rozestavení a proč?
4-3-3 v jeho modifikacích - ať už 4-2-3-1 nebo 4-1-4-1. Ještě se mi hodně líbí tříobráncové systémy, ale ty z mého pohledu do soutěží mládeže, nebo spíše do žáků, kterým se věnuji, nepatří. Na 4-3-3 oceňuji převahu ve středu pole a možnost snadno přečíslit všechny prostory na hřišti. V mladších žácích jsme hráli 2-4-1, které je pro 4-3-3 ideální průpravou. Zároveň ale platí, že daleko důležitější než toto číselné rozdělení jsou principy hry, herní filozofie a samozřejmě herní kvalita jednotlivců. V kategorii dospělých bych pak přizpůsobil herní rozestavení hráčům, kteří jsou k dispozici.

FC Tempo Praha - SK Petřín Plzeń 4:0 FC Tempo Praha - SK Petřín Plzeń 4:0
Veselá historka ze sezóny?
Žádná konkrétní mě nenapadá, ale na každém tréninku a zápase se vždy objevilo něco, čemu jsme se ze srdce zasmáli. Protože úsměv a radost jsou na naší cestě podstatným společníkem.

Nejlepší moment sezóny?
Předávání vánočních dárků dětem v Klokánku a nefotbalová část turnaje v Třebíči.

Nejhorší moment sezóny?
Asi zápas ve Štěchovicích, ale nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř.

Kterou otázku nepokládáme, ale Vás by na ni zajímala odpověď od ostatních trenérů?
Zajímalo by mě, jestli podle trenérů jsou v mládežnických kategoriích podstatné výsledky. Já si totiž myslím že ano, ale musí platit, že výsledky nikdy nesmí ustoupit výchově, filozofii hry a fair play.

Pokud chcete ještě něco sdělit, máte zde prostor.
Chtěl bych poděkovat všem trenérům, vedení a hráčům, kteří přispěli k tomu, že se Tempo posunulo zase o kus dál. Najdou se samozřejmě chyby, ale to, že se je daří odstraňovat a zlepšovat, je pozitivním signálem. Taky bych chtěl poděkovat našemu realizačnímu týmu - Láďovi Funkovi a Michalu Špačkovi za pracovitost a poctivost a Martinu Hamadovi a vedoucí Petře Dostálové za to, že mě ve správný čas posunuli správným směrem. A v neposlední řadě bych chtěl pogratulovat všem, kteří se zasloužili o postup A týmu do krajského přeboru, protože mužská kategorie se podstatně podílí na celkovém obrazu klubu.

Osoby:

Petr Havlíček