FC Tempo Praha

U12: Přínosný zápas v Plzni

29.5.2019 8:54   Petr Havlíček  

Odhalil hodně silných stránek i na čem je třeba intenzivně pracovat.

Další zápas ligy jsme sehráli na hřišti Viktorie Plzeň. První dvě třetiny vypadaly dost podobně, domácí měli víc šancí, ale my jsme vždy dokázali aspoň po nějakou dobu držet herně krok a třeba jen jedna přihrávka nebo rychlejší dotek do střely nám chyběly ke gólové příležitosti. Těsně před druhou přestávkou jsme snížili na 4:6 a věřili jsme ve vyrovnanou poslední třetinu, bohužel jsme však dostali gól "do šatny" i "ze šatny" a poslední třetina byla na jednu bránu.

Když porovnám hru naši a hru Viktorky, je jasně patrné, že oni už hrají o něco "vyspělejší" fotbal a jejich kluci lépe a častěji vyhodnocují, kdy dát přihrávku a kdy jít sám. U nás je to často až moc předržené, což nás ve finále stojí spoustu sil, protože se vedením míče mezi tři nebo čtyři soupeře zbytečně vyčerpáme a ještě balón ztratíme. Na druhou stranu momentů, kdy se kluci míče správně nezbaví, je dost a právě tenhle klid nesmí zmizet, až budeme pracovat na součinnosti a kombinaci.

Zápas s Viktorií taky krásně ukázal, kdo a jak vydrží hrát ve vyšším tempu hry. Tady bych čekal od většiny kluků víc, i když velkou roli hrálo rychlé střídání celých sedmiček domácích (to dělat nechceme, netrénujeme hokej). My chceme hrát náročný fotbal, herně odvážný, po zemi odzadu, kde všichni hráči brání, všichni útočí a po ztrátě míče rychle přepínají. Určitě se nebudeme zaměřovat na kondici, ale intenzita hry musí být větší - začít může každý v tréninku tím, že do každé hry a každého souboje půjde naplno, určitě by taky pomohlo se zkusit v zápase víc kousnout a nepomáhat si tolik střídacím "mlýnkem" směrem k lavičce. Aspoň 15 minut v kuse už by kluci v zápasovém tempu bez problému zvládnout měli.

Co nás rovněž stojí spoustu sil a taky obdržených branek, je nezkušenost a nepozornost v bránění. Probíhání, promáchnutí v souboji a natahování nohy k míči už by mělo zmizet úplně, jinak se z toho stane nebezpečný a těžko odstranitelný návyk od budoucna. Postupně musí kluci lépe pracovat s bočním postavením, s předvídáním toho, co soupeř udělá, a s rozpoznáním momentu, kdy jít do zisku míče a kdy protihráče jen vystát. Často to kluci (platí to pro všechny herní posty) nezvládnou a musí běžet zbytečných deset i víc metrů dozadu. Pozornost je pak důležitá v nabírání hráčů, už to chce se dívat nejen na míč, ale i kolem sebe. Znovu to neznamená nějaké zaměření na defenzivu, priorita je útok, ale obranná činnost k fotbalu patří, a pokud ji zlepšíme, budeme mít na útok víc sil a větší sebevědomí.

Viktorii Plzeň děkujeme za přínosný zápas, který nás všechny fotbalově posouvá. Tenhle zápas ukázal silné stránky kluků, kterých není málo, stejně jako odhalil, na čem je třeba intenzivně pracovat.

Zápasy:

FC Viktoria Plzeň - FC Tempo Praha 14:5 (5:2)