FC Tempo Praha

U19: Hodnocení sezóny

11.7.2019 22:37   redakce  

Po postupu do České fotbalové ligy muselo být hodnocení trenéra Filipa Šmídka převážně pozitivní.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Cílů bylo hned několik, určitě udržet kluky u fotbalu a pomalu je začleňovat do mužského fotbalu. Vzhledem k tomu, že jsme měli velmi kvalitní dva ročníky, tak samozřejmě v tabulce hrát o ty nejvyšší příčky a postoupit do ligy dorostu.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Bohužel hned čtyři kvalitní hráči během sezóny odešli, což je citelná ztráta pro příští rok. Jinak se celkem plán naplnil. Hned šest hráčů pravidelně trénovalo a nastupovalo za A mužstvo. Další kluci chodili vypomáhat B týmu. Výsledkově jsme skončili druzí, což je určitě výborný výsledek, ale byl bych alibista, kdybych nebyl i zklamaný. V předposledním kole jsme hráli na Meteoru o první místo, i když jsme byli lepším týmem, na vítězství to nestačilo a to mě hodně mrzí. Kluci si zasloužili vyhrát soutěž. Přesto jsme postoupili do ligy dorostu a budeme hrát proti ligovým týmům, se kterými jsme se dosud nesetkali.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Opět budeme chtít co nejvíce kluků zapojovat do mužského fotbalu a přivést nové kvalitní hráče. Čeká nás ta nejvíce obtížná sezóna, proti top týmům na české scéně. Určitě budeme chtít hrát důstojnou roli a nějak nepropadat herně ani výsledkově. Uvidíme, jak to zvládnu já a hlavně kluci.

Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
Nejslabšími stránkami byly koncovka a standardní situace. Tyto dva faktory nás bohužel připravily o první místo v soutěži. Na Tempo budeme muset povolat nějakého odborníka, protože to není nejslabší stránkou jen u dorostu. Předností byla určitě rychlost, fyzická kondice, ale hlavně kvalita na míči. Myslím, že jsme téměř ve všech zápasech diktovali tempo hry.

Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Nejhorší moment sezony je asi určitě zápas s Meteorem, který jsme nezvládli vítězně a jak už jsem zmiňoval to, že skončili čtyři kvalitní hráči. Určitě příjemné je, že nás během sezony nějak extra netrápila zranění jako v předchozích sezónách. Tím příjemnějším momentem byl podzimní zápas s Meteorem, ve kterém jsme prohrávali 0:2 a rozhodčí nás poslali do deseti. Přesto kluci ukázali obrovskou morální sílu a zápas srovnali a vyhráli na penalty.

FC Tempo Praha - SK Střešovice 1911 6:1 (2:0) FC Tempo Praha - SK Střešovice 1911 6:1 (2:0)
Jak si rozdělujete práci v realizačním týmu?
V realizačním týmu jsme pouze dva, takže je to hodně náročné. S Pácou si určitě vyhovíme, kdykoliv jeden z nás nemůže, tak druhý si to zařídí tak, aby na tréninku byl. Většinu herních a taktických situací mám na starosti já, Páca jako brankář hodně pomáhá právě jim. Během sezóny nám pomáhal i Dan Krch, což je jak pro mě, tak pro kluky, velmi přínosné.

Co je podle vás největším trendem současného fotbalu, v čem se mění, co ve hře sledujete jako největší změnu?
Co se týká hry, tak si myslím, že se fotbal hodně zrychlil a to se potom odráží na dalších faktorech, v české lize to je hlavně tvrdost a fyzická kondice. V top ligách je to kvalita na míči. Jinak ty vnější změny nevnímám příliš pozitivně. Například v první lize VAR, kde to rozhodčí absolutně nezvládají, nový systém nadstavby, který je absolutně nedomyšlený. V dorostenecké lize moc nechápu rozdělení skupin, kdy jedna je průměrná a druhá je nadstandardní. A o divizích ani nemluvě, zápasy pro Teplice a Liberec proti týmům jako je Děčín či Litoměřicko nemají absolutně žádný význam, když vyhrají 20:0. Na rozlosování skupin by se dalo určitě zapracovat, aby to vedlo ke kvalitnějším zápasům pro lepší týmy.

Jak vnímáte herní projev tempáckých týmů? V čem se ten váš liší od ostatních, co byste si naopak chtěli vzít od jiného, kterého a proč?
Osobně jsem viděl pouze U15 a U17. Asi budu více kritický, ty zápasy, které jsem sledoval, tak mi přišly strašně dětské, hodně laciných chyb, které dostávaly ten tým dolů. Bohužel v těchto kategorií už by se mělo více pracovat na taktice a někdy prostě zjednodušit hru. Vzhledem k tomu, že tyto dvě kategorie trénovali Petr Havlíček s Jardou Teplanem, se kterými jsem byl hodně v kontaktu, tak jsme to probírali. Nebyl to problém jen u nich, ale ve většině kategorií. Náš projev se hodně liší ve fyzické stránce a náročnosti na kluky. Konkrétně nevím co si vzít, ale většina trenérů je daleko více připravená na tréninky, hlídají více detaily, mají větší přehled, co kdy trénovali a na čem více zapracovat.

Jaké faktory nejvíce rozhodují o úspěchu a hráče ve vaší kategorii? Co je pro úspěch hráče a jeho rozvoj nejdůležitější?
Úspěch celého týmu závisí na partě a hlavně nějakém respektu k týmu. I když někteří hráči si nesedli, tak na hřišti pracovali tak, jak měli, hlavně v těch důležitých zápasech makali jako jeden. Co se týká jednotlivce, tak v tomto věku záleží hlavně na tom, jak to má srovnané v hlavě. Když je správně nastavený, tak se to potom odráží na dalších individuálních schopnostech.

Co vám nejvíce chybí v tempáckém areálu? Čeho si naopak nejvíce vážíte?
Na všech nedostatcích v areálu se posledních pár let hodně pracovalo a nedostatky se průběžně vylepšují. Jediné, co bych chtěl, je více volného prostoru na přípravu před tréninkem, ale samozřejmě chápu, že to není jednoduché změnit.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor…
Chtěl bych poděkovat rodičům za podporu při zápasech, vedení, které hodně pomohlo k postupu do dorostenecké ligy a vím, že to nebylo jednoduché, a samozřejmě klukům, kteří opět velmi dobře reprezentovali klub a dosáhli fantastického úspěchu.

Osoby:

Filip Šmídek