FC Tempo Praha

U17: Lekce z produktivity a agresivity

25.7.2019 16:05   Richard Valoušek  

Tempáci dostali v prvním přípravném utkání osm branek od Jablonce.

Lekce z produktivity a maximální agresivity. To jsou za mě dva atributy, které rozhodly o vysoké porážce v úvodním zápase letní přípravy. Nemá smysl se vymlouvat na únavu po náročných trénincích, ani na úmorné vedro, oba soupeři měli podmínky stejné.

Protože máme v kádru 31 hráčů (na soustředění aktuálně 25), rozhodli jsme se mezi ně herní prostor rovnoměrně rozdělit. Potřebujeme hráče poznávat nejen na trénincích, ale také v náročných zápasových podmínkách. Tento účel jsme splnili, bohužel už ne tak jednotlivé body taktiky, i když..

.. prvních 15 minut hry jsme se blížili tomu, co po klucích budeme chtít. Hráli jsme hodně vysoko, odvážně s vysokým napadáním a dostali se díky tomu do dvou stoprocentních šancí, bohužel ani jeden ze sólových úniků jsme neproměnili. V tomto úseky hru nám fungovala mezihra, rychlá kombinace i hra po křídlech. Kdybychom se dostali do vedení, zápas by mohl vypadat jinak. Na kdyby se bohužel nehraje.

V 15. minutě nás soupeř na hranici faulu atakoval po rozehrávce od branky a vsítil velmi lacinou branku. Když jsme za pár minut propadli po ztrátě míče na levé straně a nestačili pokrýt nabíhajícího hráče, bylo to rychle o dvě branky. V této fázi hry Jablonec dominoval, naši kluci se snažili i dále, ale agresivní styl hry soupeře nám dělal velké problémy.

Když už bylo napadání soupeře za hranou a přišel skluz bez míče na lýtko Šimona, píšťalka sudího zůstala němá, a tak jsme museli začít přitvrzovat také. Kluci to ale nemají vlastní, proto jsme v důrazu za Jabloncem hodně zaostávali. 
Po prostřídání celé jedenáctky využil soupeř zbytečných ztrát míče k rychlým kontrům a dírám v obraně. Další čtyři inkasované branky do poločasu byly velmi studenou sprchou, kterou jsme si snad ani nezasloužili. Na to se ale fotbal nehraje. V této fázi jsme nebyli dostatečně aktivní, rychlí s míčem a hlavně důrazní. Z toho pramenil velký počet ztrát. Na druhou nutno říct, že soupeř potrestal v podstatě každou naši chybu.

Do druhého poločasu jsme poslali opět pozměněnou sestavu, ve středu zálohy si zahráli Stárkys s Kolbym a za jejich působení jsme mezi 45. a 70. minutou nedostali žádnou branku, naopak jsme hrozili my. Bohužel Šmerdič v dobré pozici volil přihrávku a Krejčus se ocitl při úniku ze strany v těsném ofsajdu.

Poslední dvacetiminutovka byla herně dál vyrovnaná, stejně jako celý druhý poločas, bohužel dvě naivně pomalé rozehrávky od brány nás stály naprosto laciné góly. Výsledek 0:8 je krutý, ale rozhodně ne beznadějný. S hráči si jednotlivé fáze hry rozebereme, řekneme si, na co musíme navázat, protože je na co, a to je skvělé.

Osobně jsem, i přes výsledek, plný odhodlání to Jablonci v prvním kole na domácí půdě vrátit. Pokud se nám podaří držet po celý zápas toho, co jsme hráli v úvodech obou poločasů, skutečně věřím, že máme na to rovnat se s podobnými týmy. Teď je důležité, aby tomu věřili i kluci.

V sobotu nás čeká Ústí nad Labem, do té doby budeme tvrdě pracovat na našich nedostatcích, připravovat na rychlost ligového fotbalu a stmelovat tým, který má výborný přístup a odhodlání. Jen je potřeba ještě něco přidat. Máme na to!

Zápasy:

FK Jablonec - FC Tempo Praha 8:0 (6:0)