FC Tempo Praha

U13: Shrnutí lednové přípravy

3.2.2020 22:51   Petr Havlíček  

Lekce od Plzně, ale také cenné výhry nad Duklou a Chrudimí.

V novém roce za sebou máme úvodní měsíc tréninků a zápasů. Jako tradičně jde o období, kdy kluci mají různé lyžáky a jiné školní akce a zároveň je velká nemocnost, takže neustále klukům připomínáme, že je nutné se o sebe řádně starat – dostatek jídla, pití a spánku, vitamíny, teplé oblékání a další. Tohle všechno může ovlivnit, kolik toho odtrénuju a jak moc se fotbalově zlepším.

V tréninku pracujeme na věcech, které si kluci sami vybrali jako své cíle na zimní období - první dotek, aktivita (v útočné i v obranné fázi) a střelba. Všechno jsou to věci, které nás na podzim poměrně trápily, takže je dobře, že se na to kluci soustřeďují a jsou vidět postupné krůčky k lepšímu. Hlavně aktivita je alfa a omega všeho a neustále připomínáme klukům, že musí chtít hrát, musí chtít dostat míč a musí si neustále hledat volné prostory. V tomhle se někteří kluci o hodně zlepšili. Naopak bez míče je třeba být aktivní a snažit se donutit soupeře ke ztrátě, i to je aktivita, a tady zatím nejsme spokojeni s intenzitou a důrazem, s jakým se kluci individuálně i týmově snaží míč získat.

Zápasově je zimní program tradičně nabitý, přípravu se snažíme tvořit tak, aby zápasy byly možná ještě náročnější než v soutěži a aby kluky donutily k maximálním možným výkonům. S Chrudimí byla vidět velká chuť do utkání po dlouhé době, velmi aktivní vstup, kdy jsme soupeře zasypali střelami (tak to má vypadat), ale taky celkem delší výpadek ve druhé třetině, kdy jsme soupeře dostali zpátky do zápasu. Nakonec to ale byla výhra po oboustranně pěkném zápasu.

S Příbramí to byl zatím možná nejlepší zápas přípravy, kdy jsme znovu hráli hodně aktivně a ukázali pěkné týmové akce i momenty, kdy kluci zachovali klid a individuálně vybruslili z těžkých situací. Paradoxně možná nejlíp jsme hráli v první třetině, kterou jsme prohráli 0:5, kdy Příbram dala gól skoro ze všeho a my byli nedůrazní před bránou soupeře a neproměnili některé vyložené šance. Druhá a třetí třetina už byly vyrovnanější, ale my jsme se konečně gólově prosadili. Jen škoda, že když jsme se dostali na dostřel, udělali jsme vzadu zbytečné chyby a Příbram zas odskočila. Každopádně po velmi dobrém výkonu prohra 5:7, která klukům ukázala, že před bránou soupeře je třeba být důrazný a dostatečně efektivní.

Další víkend nás čekal výlet do Plzně, což měl být takový „vrchol“ lednové přípravy, ale vzhledem k četným absencím jsme se nesešli v tom nejideálnějším složení a musel nám dokonce pomoct Pytlajs z o rok starších. Viktoria patří tradičně k individuálně nejšikovnějším týmům a potvrdila to i tentokrát, kdy jejich individuální dovednosti a schopnost se prosadit technicky a zároveň i rychlostně a silově byla prostě nad naše síly. Kluci se snažili hrát aktivně, sem tam se nám podařilo dobře vystavět útok od naší brány, ale na útočné třetině chyběla dravost a schopnost pod tlakem zakončit. Snad tedy tento zápas bude pro kluky ponaučením, že je třeba na sobě pracovat v rychlosti práce s míčem a v důrazu.

Na závěr ledna jsme před volnem o pololetních prázdninách přivítali Duklu. Šlo o otevřený zápas, Dukla byla daleko kombinačnější, my jsme se dokázali prosazovat individuálně, a to i rychlostně, z brejkových situací a po dobrém presinku a zisku míče. Nejvíc nás trápilo zpracování míče ze vzduchu, kdy musíme umět daleko lépe balón dostat pod kontrolu, a důraz před naší bránou. Možná na tři góly jsme Dukle "nahráli", protože jsme nedokázali míč buď razantně odkopnout nebo ještě lépe v klidu vyvést a neztratit i v našem pokutovém území. Na tom musíme dále pracovat, ale výhra, pro kterou jsme si došli v poslední třetině, byla pro kluky po oboustranně pěkném utkání zaslouženou motivací do další práce.

Teď nás čeká soustředění v Roudnici, kam, doufejme, odjedeme v co nejlepším zdravotním stavu a kde nás čeká šest tréninků na hřišti, další v posilovně, dva přípravné zápasy a večerní halové "futsálky" společně s U14.

Děkujeme všem soupeřům za přínosné zápasy a rodičům za podporu!

Zápasy:

FC Tempo Praha - MFK Chrudim 6:5 (:)
FC Tempo Praha - FK Slavoj Vyšehrad 6:3 (4:1)
FC Tempo Praha - 1.FK Příbram 5:7 (2:5)
FC Viktoria Plzeň - FC Tempo Praha 8:0 (:)
FC Tempo Praha - FK Dukla Praha 11:7 (:)