FC Tempo Praha

U19: Hodnocení sezony

11.7.2020 8:01   redakce  

Cíle se vesměs podařilo naplnit, jen mě mrzí, že někteří kluci po sezoně skončili s fotbalem, hodnotí sezonu trenér ročníků 2001 a 2002 Filip Šmídek.

Jaké byly cíle nedokončené sezóny?
Přivést do týmu nové hráče, udržet kluky u fotbalu, začlenit některé hráče do mužského fotbalu, vštěpit do kluků nějaký systém, kterým bychom se chtěli prezentovat, získat si respekt od ligových týmů a v tabulce se pohybovat kolem 7. místa.
 
Podařilo se je alespoň částečně naplnit?
Bohužel ten největší cíl se nepodařilo naplnit, protože hodně kluků skončilo s fotbalem a nebo nebudou pokračovat v dospělých soutěží na Tempu. To je škoda, protože tam kvalita a potenciál byl. Ostatní cíle se celkem dařilo plnit. Pohybovali jsme se v popředí a dokázali porážet ligové týmy.
 
Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Přebíráme ročník, který znám necelé dva měsíce. Budeme chtít klukům nastavit nějaký styl dospělějšího a fyzicky silovějšího fotbalu. Určitě budeme více apelovat na taktické věci, ve kterých kluci zatím tápou. Samozřejmě netuším, co pro nás FAČR připraví, ale pokud se černý scénář naplní, tak se pokusíme o záchranu v soutěži. 

Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
Předností bych zvolil asi týmovost v zápase. Každý trénink kluci v týdnu nepracovali tak, jak bychom si představovali, ale když přišel zápas, semkli se a dokázali pracovat jako tým. Tak nějak si to představuji. Silní jsme byli na standardkách a v jednoduché přechodové fázi. Nejslabší stránka asi silovost a zimní příprava.
 
FC Tempo Praha - FK Dukla Praha 1:3 FC Tempo Praha - FK Dukla Praha 1:3
Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Nejlepších bylo více, určitě k nim patří domácí výhry nad Jabloncem a Teplicemi, toho jsem si hodně cenil. Možná nejlepší byl zápas na Spartě, kde jsme ještě v 87. minutě prohrávali 3:1 a nakonec jsme v 91. minutě vyrovnali a na penalty vyhráli. Těch horších momentů bylo taky více, jak už jsem zmiňoval, někteří hráči skončili s fotbalem. Dalším nepříjemným momentem byla zranění, kterých se tuto sezonu objevilo opravdu hodně. Bohužel velkou zásluhu na tom máme i my trenéři, protože jsme málo tlačili kluky ke zpevňování a protahování těla.
 
Jak jste pracovali se svým týmem během tréninkové pauzy způsobené pandemií? Jaké úkoly jste zadávali a jak jste s hráči komunikovali?
Komunikovali jsme přes internet a whatsapp. Klukům jsem natáčel videa s posilováním a protahováním, což jsme ohlídat nemohli, měli tam i povinné běhání, což jsme už ohlídali přes aplikaci. Musím říct, že mě kluci překvapili a, až na pár výjimek, plán plnili
 
Už dlouhou dobu se na Tempu konají trenérské schůzky. Hodnotíte je jako přínosné a co byste na nich změnili?
Trenérské schůze za mě určitě dobré, daleko větší přínos to má pro mě od chvíle, kdy se rozdělily na děti a dospělejší kategorie. Přesto je to pro mě pořád jen teorie, chtěl bych častěji chodit na hřiště a ukazovat si věci v praxi.
 
Téměř 10 let se fotbal dětí do 13 let hraje na menších hřištích (4+1, 5+1, 7+1). Myslíte, že počet hráčů a velikost hřiště odpovídá a že jsou přechody správně nastavené?
Tato otázka asi není úplně pro mě. Přesto, sedmičkový fotbal na půlku hřiště se hraje dlouhodobě, takže za mě určitě ano. Co se týká menších počtů a menšího hřiště, tak chápu, že kluci tam mají větší vyžití, ale nejsem toho úplný zastáncem. 

V čem jste za poslední dobu ve své trenérské praxi udělal největší změnu, co děláte jinak než dřív a proč?
I když to moc často tak nevypadá, tak jsem v určitých fázích daleko víc nad věcí, takže jsem o trochu více klidnější než dříve. Největší progres vidím asi v taktických věcech. Tam se snažím zacházet do detailů a přenášet to co nejvíce na kluky. 
 
Jak jste spokojeni s celkovým přístupem vašich svěřenců (u mladších kategorií i rodičů) k fotbalu? Ať už přímo na tréninku nebo i mimo něj.
Co se týká tréninků, tak tam by ta spokojenost měla být. Kluci, kteří chodí na fotbal, tak to většinou mají rádi a baví je to. Horší je to, když opustí areál. Přijde mi, že většina z nich přepne na jiný režim a zajímá je už jen ten virtuální svět, což si myslím, že je velký problém.
 
Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor...
Chtěl bych poděkovat všem rodičům za podporu. Vedení, trenérům a mým asistentům, kteří posunuli mě a tým zase o kus dál. Hlavně bych chtěl pogratulovat klukům, jak zvládli poslední a nejtěžší sezónu. Doufám, že jsem je za těch pár let alespoň trochu posunul fotbalově a lidsky kupředu.

Osoby:

Filip Šmídek