FC Tempo Praha

U17: Výhra nad Duklou i Bohemians

30.7.2020 21:36   Richard Valoušek  

Příprava nad očekávání. Dorostenci Tempa mají skalpy Žižkova, Ústí, Dukly i Bohemians. Zatím nestačili jen na Plzeň.

Téměř třicítka hráčů se připravuje v týmu U17 na novou ligovou sezónu. Polovina kluků bude nastupovat v zápasech nově vytvořeného týmu U18, ta druhá v ligové soutěži sedmnáctek. I podle toho byli zvoleni soupeři, kdy jednu polovinu čekají spíše starší soupeři z nižších soutěží, tu druhou kvalitní týmy z nejvyšších pater kategorie mladšího dorostu.

Příprava se nám zatím daří nad očekávání, a to nejen výsledkově, ale také herně. Vždyť porazit 10:0 Duklu v jejím strahovském areálu, vyhrát nad Bohemians 3:0, s Viktorií Žižkov 5:0 a Ústím nad Labem 6:3 už něco znamená. Na druhou stranu ale zůstáváme pevně nohama na zemi, stále se jedná jen o přípravné období, soupeři ne vždy proti nám staví nejsilnější sestavu a například výsledek s Ústím měl být mnohem výraznější. Tři inkasované branky jsou navíc výsledkem řady individuálních chyb.

Na druhou stranu právě individuální chyby jsme schopni hráčům odpustit, protože vznikají ve snaze o kreativní řešení, a to po klucích chceme především. Odvaha a kreativita, to je to, co by hráče mělo v této kategorii zdobit. A že z ní občas vznikne chyba? To k tomu patří, to jako trenéři bereme a naopak hráče dál podporujeme. Navíc čistá konta proti velmi silným týmům Bohemians, Dukle nebo Žižkovu ukazují, že tým pracuje velmi zodpovědně i směrem dozadu.

Každý ze zápasů měl hluchá místa, s Duklou jsme i přes jasný výsledek vypadli z role v prvních dvaceti minutách druhé půle, proti Viktorce Plzeň pak prospali první poločas. I přesto jsme proti velmi kvalitnímu soupeři dokázali smazat dvoubrankové vedení. Že jsme nakonec prohráli, bylo opět shodou chyb jednotlivců, na kterých budeme pracovat. S hráči jednotlivé aspekty hry i podobná zaváhaní rozebíráme, ale pro nás je mnohem cennější, když se kluci nebojí hrát, jsou odvážní a dělají chyby, než když se schovávají a nejsou týmu užiteční.

Po dvou týdnech letní přípravy máme řadu pozitiv, kluci se semkli, pracují jako celek, na hřišti i mimo něj se skvěle zastupují, pomáhají si a je to cítit z každého okamžiku na hřišti, na tréninku i v zápase. S trenéry jsme v tom společně s nimi. Všichni ale víme, že se jedná teprve o přípravné období, že bude potřeba vše, na čem nyní pracujeme, přenést i do sezóny. A nejen do ní, také do dalšího rozvoje kluků, blíže k jejich posunu do dospělého fotbalu.

Co je skvělou vizitkou Tempa, že kluci velmi dobře vnímají taktické pokyny, a to i ty složitější. Rotace postů, rychlá výměna míče na středu, úderná křídelní hra, jistá obrana i brankářská trojice. Máme na čem stavět, všichni víme, že potenciál týmu je ještě dál, než momentálně jsme. Věřím, že s elánem všech hráčů jsme na začátku skvělé sezóny a poctivou pílí půjdeme krůček po krůčku vpřed. Konkurence v sestavě nám trenérům dovoluje na kluky správně tlačit, aby nepolevovali a šli dál ve svém vývoji. Těšíme se na něj.

Zápasy:

FC Tempo Praha - FK Viktoria Žižkov 5:0 (2:0)
FC Tempo Praha - FC Viktoria Plzeň 3:5 (1:2)
FK Dukla Praha - FC Tempo Praha 0:10 (0:6)
FC Tempo Praha - SC Olympia Radotín 4:4 (3:1)
FK Ústí nad Labem - FC Tempo Praha 3:6 (1:5)
Bohemians Praha 1905 - FC Tempo Praha 0:3 (0:0)
FC Tempo Praha - FK Motorlet Praha 6:3 (2:1)