FC Tempo Praha

U19: Hodnocení sezony

28.7.2021 15:09   redakce  

Chci hrát vyrovnané partie a vyhrávat proti ligovým týmům, odvážně plánuje trenér Filip Šmídek.

Letošní sezóna byla druhá v řadě, která byla ovlivněna pandemií koronaviru, jaké byly cíle před jejím začátkem a na čem měli hráči ve vaší kategorii nejvíc pracovat, pokud by se hrálo normálně?
Chtěli jsme začlenit mladší hráče k nám, naopak ty nejlepší do mužů. Určitě zachránit soutěž, vyrovnat se kvalitním týmům v soutěži a trochu pozměnit pojetí hry.

Jaké z cílů se v okleštěné sezóně podařilo naplnit a jaké ne?
Cíle se podařilo splnit jako obvykle z části. Někteří hráči trénovali a chodili hrát za muže. Posunuli jsme některé nejlepší hráče mladších ročníků k nám. Některé hráče naopak fotbal natolik nenaplňoval, že ukončili kariéru. Soutěže se nedohrály, takže budeme hrát nadále druhou nejvyšší dorosteneckou soutěž, v některých zápasech jsme byli soupeři vyrovnaným týmem, bohužel byly i zápasy, které jsme nezvládli.

Jaké jsou cíle týmu do příští sezóny, kromě toho ji kompletně odehrát a odtrénovat?
Cíle zůstávají stejné. Budeme chtít začlenit nejlepší mladší hráče k nám do staršího dorostu a zase některé hráče do chlapů. Cíl pro všechny je jasný a to zachránit soutěž. Já chci samozřejmě víc. Chci hrát vyrovnané partie a vyhrávat proti ligovým týmům.

FC Tempo Praha - FK Litvínov 4:2 FC Tempo Praha - FK Litvínov 4:2
Část fotbalové sezóny nebylo vůbec možné v jakékoliv formě trénovat, jak jste s týmem na dálku pracovali? Podařilo se do individuálního tréninku zapojit všechny hráče, jakou měli chuť trénovat sami?
Ve spolupráci s ostatními trenéry a hlavně Láďou jsme fungovali přes whatsapp a zoom. Někdo pracoval víc, někdo míň, jako všude. Myslím si, že většina kluků se snažila plnit plány. Pokud jsme mohli trénovat ve skupinkách či dvojicích, tak kluci chodili celkem poctivě.

Velkou část sezóny jsme na hřišti trénovali ve dvojicích, trojicích nebo šesticích. Je něco, co si z toho vezmete i do běžného tréninku, nějaké cvičení nebo detail?
Téměř z každého cvičení si něco vezmu. Určitě nějaká cvičení, která jsme dělali, byla přínosné a zapojíme je do běžného tréninku.

Bude hráčům dlouhodobě chybět zápasová praxe z posledních dvou sezón, nebo se ji podle vás podaří rychle dohnat?
Těžko říct. Mistráky kluky podle mě posouvají o dost, než když jen trénujete a máte přáteláky. Na druhou stranu, ostatní týmy na tom byly stejně, takže až v srpnu se ukáže, kdo je na tom líp.

Jak jste osobně využil více volného času během pandemických omezení? Cítíte teď u sebe i u kluků větší chuť do fotbalu?
Když nemáte mistráky, tak ta motivace není až taková. Myslím si, že v přípravě bude ta chuť vidět ještě víc. Moc volného času jsem i tak neměl, snažil jsem se pomáhat s neteřemi a synovcem, co nejvíc to šlo.

Od letošního roku v našem klubu nově působí specializovaní kondiční trenéři. Jak důležitý je podle vás kondiční trénink obecně a která jeho část je klíčová pro vaši kategorii?
Kondiční tréninky vidím jako velký přínos. Je to velká změna oproti fotbalu, kluky to baví, vyžadují to, ale hlavně to potřebují. Hodně jsme ztráceli proti ostatním týmům právě v síle. Také jsme měli hodně svalová zranění po náročných utkáních, tomu by měly také zamezit pozápasové tréninky, které povedou kondiční trenéři.

V čem vidíte největší rezervy tempáckých týmů, ať už obecně, nebo přímo toho vašeho, v porovnání s největšími českými kluby, s nimiž se na hřišti potkáváte?
Největší problém vidím v předvídání situací, čtení hry a v rychlosti rozhodování. Běžecky na tom nejsme špatně, silově se taky zvedáme, dribling někteří hráči mají výborný.

Myslíte si, že pandemie změnila vnímání sportování dětí a sportování obecně ve společnosti? Jakým způsobem?
To je spíše asi otázka pro mladší ročníky a učitele, kteří jsou s dětmi v dennodenním kontaktu. Myslím si, že to bude mít negativní následky. Jak moc velké, se uvidí časem.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor...
Všem rodičům, trenérům, vedení, realizačního týmu a hráčům děkuji:-).

Osoby:

Filip Šmídek