FC Tempo Praha

U19: Hodnocení sezony

23.7.2022 15:45   redakce  

Největším a nejintenzivnějším momentem sezony byla samozřejmě vítězná baráž proti Bohemians, nemůže zapomenout trenér Filip Šmídek.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Cíle jsou téměř vždy stejné. Přivést nové kluky, udržet kluky u fotbalu, dávat větší prostor hráčům v dospělém fotbalu, stejně jako zase posouvat nejkvalitnější hráče mladších ročníků k nám. Ten hlavní úkol udržet soutěž.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Cíle se moc nepodařilo naplnit. Hráčů jsme moc nepřivedli, někteří odešli nebo ukončili kariéru. Do A týmu se hráči zapojovali sporadicky, k nám se naštěstí nejlepší hráči mladších ročníků posouvali. Skvělou zásluhou celého Tempa se nám to hlavní podařilo a i nadále budeme hrát druhou nejvyšší soutěž.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Snažit se přitáhnout nové tváře, udržet co nejvíce kluků u fotbalu, takticky je připravovat na vyspělejší fotbal. Čeká nás ohromně těžká sezóna, do které jdeme z pozice outsiderů, věřím že opět překvapíme a budeme hrát důstojnou roli.

Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
V důležitých zápasech jsme byli schopni konkurovat velice kvalitním soupeřům a hrát s nimi vyrovnané partie. Slabina asi nevyrovnanost výkonů, kdy jsme byli schopni jeden víkend porazit Spartu, ale nedokázali jsme v dalším zápase podat stejně kvalitní týmový výkon.

U19: FC Tempo Praha - Bohemians Praha 1905 B 1:0, pk 3:1 U19: FC Tempo Praha - Bohemians Praha 1905 B 1:0, pk 3:1
Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Výhra nad Spartou a asi v Liberci, kdy se tam sešlo strašně moc dobrých momentů, určitě kratší soustředění v Hluboké bylo super. Obrovským zážitkem bylo zahrát si na hlavním stadionu na Stínadlech. Ten největší a nejintenzivnější byla samozřejmě vítězná baráž proti Bohemians. Problémy jsme měli nejvíce ve zraněních, vůbec nechápu jak je možné, že do žádného zápasu na jaře jsme nenastoupili v sestavě, v jaké bych si představoval. Nevím, jaká je hlavní příčina, ale musíme si nad tím sednout, protože tolik zraněných hráčů, není snad ani možné.

Jaký soupeř vás v sezóně nejvíc zaujal, prověřil nebo překvapil?
Že by mě někdo překvapil, se úplně říct nedá, mám většinu soupeřů nastudovanou, takže jsem věděl o jejich síle. Určitě nejsympatičtější dojem na mě udělala Dukla, která po celou sezónu ukazovala obrovskou kvalitu. Pardubice, které pracují s mládeží velice dobře. Domácí zápas s Chrudimí, kdy nás soupeř měl načtené a my jsme se s tím vůbec nevyrovnali.

Jak jste spokojen s kvalitou soutěže, kterou jste hráli? Kromě mistrovských zápasů hrají týmy hodně přípravných utkání, kde si obtížnost soupeře můžeme zvolit. Vnímají hráči, že jde "jen" o přátelák?
S kvalitou soutěže je na Tempu spokojenost. Hrajeme druhou nejvyšší soutěž, proti opravdu kvalitním týmům. Co se týká přáteláků, tak v létě je tam velká kvalita. Úvodní nadšení hráčů, všichni se chtějí ukázat, to vše pomáhá ke kvalitě. V zimě je to horší, z hlediska již zmíněných faktorů. Jsou tam více nemoci, zranění, dovolené, větší uspokojení. Hráči určitě vnímají rozdíl mezi přátelským a mistrovským utkáním. Je tam na ně menší tlak, větší čas na rychlost rozhodování, více si dovolí, protože ztráta je tolik nebolí jako v zápase o body.

Od letošní sezóny používáme kameru Veo, ale většina trenérů a týmů natáčela zápasy nebo tréninky už předtím. Jak pracujete s videem ve vaší kategorii a jak na to reagují hráči?
S videem pracuji delší dobu. Máme rozbory téměř každý týden, takže video hodně využívám. Hráči to vnímají individuálně. Ambicióznější kluci to vyžadují, kluci, kteří nemají takový ambice, tomu nedávají takovou váhu. Veo kamera je super, zase je to posun kupředu.

V této sezóně postoupil náš A tým do Přeboru a sehrál pohárové finále se skvělou podporou Tempáků. Jaký to byl zážitek a jak často vy osobně nebo vaši hráči chodí na áčko?
Vzhledem k tomu, že jsem i hrající asistent u A týmu, tak jsem na každém zápase. Finále poháru byl pro mě úžasný zážitek, protože jsem před tolika lidmi a hlavně neskutečnou atmosférou nikdy nehrál, užíval jsem si hecování na hřišti s fanoušky. Hráči se chodí dívat individuálně. Mají své další aktivity a soutěž A týmu, nebyla tento rok příliš atraktivní, takže chodili pomálu.

Jaký tým, případně jaké týmy z profesionálního fotbalu vás herně inspirují a proč?
I když už nemám tolik času sledovat, tak v Česku je to určitě Slavia, která jako jediná je konkurenceschopná na evropské úrovni. V době, kdy se nehrálo, na mě udělal největší dojem asi Leeds v Premier League, který hrál hodně náročný fotbal a držel se svojí filozofie.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor...
V závěru bych chtěl poděkovat všem, kdo se podíleli na téhle sezóně. Vedení, které dělá obrovskou práci, všem trenérům, kteří na Tempu působí pohromadě a pomáhají mi, když si o to řeknu. Obrovskou zásluhu na tom mají rodiče, kteří nás podporovali po celou sezonu, samozřejmě největší zásluhu na tom mají kluci, kteří dokázali ohromný úspěch v hodně těžké soutěži.

Osoby:

Filip Šmídek